x

optimale ervaring

Als u optimaal van onze website wilt genieten, raden we u aan uw browser bij te werken naar de meest recente versie.
chrome mf ie
Inloggen
Ziekenhuizen wijzen ultimatum voor betere cao af

Werknemers voeren actie.

Het ultimatum van NU’91 en de overige vakbonden (FBZ, CNV en FNV) voor een betere cao Ziekenhuizen is door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) afgewezen. Wij beraden ons op dit moment op een passende reactie naar de NVZ.

Het ultimatum

NU’91 heeft duidelijke eisen voor haar leden in de ziekenhuizen. Leden geven aan dat de grens is bereikt in het beschikbaar zijn buiten het rooster, dat de rusttijden na een nachtdienst  beter moeten worden geborgd en dat de pauze in de nacht moet worden doorbetaald. Ook wordt het werken op onregelmatige tijden zwaarder en stijgt de werkdruk. Natuurlijk horen het draaien van bijzondere diensten en flexibiliteit bij het werken in een ziekenhuis, maar daar moet dan wel iets tegenover staan. En die vergoeding moet voor deeltijders en voltijders gelijk zijn. Verder willen we dat generatiebeleid in veel meer ziekenhuizen wordt ingevoerd. En ‘last but not least’ eisen de wij een goede inkomensverbetering voor alle werkenden in de ziekenhuizen. Zie hier de flyer met eisen van de bonden.

Na zes overlegrondes zijn we niet tot een akkoord gekomen. De NVZ hield vast aan een salarisverhoging die ver afstond van onze inzet. De NVZ had er naar de mening van alle bonden te weinig voor over om de werkdrukproblemen op te lossen. Ook biedt de NVZ in haar eindbod te weinig ruimte voor goede arbeidsvoorwaarden. Daarom hebben de werknemersorganisaties in overleg met een aantal actieve leden besloten om een actietraject te starten. Daarvoor is een ultimatum met eisen gesteld, waarop de NVZ niet is ingegaan.

Actietraject
In ziekenhuizen door heel Nederland worden door werknemers zelf actiecomités gevormd die de acties voorbereiden. Drie ziekenhuizen hebben tot nu toe aangegeven in juli zondagsdiensten te gaan draaien: de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar, het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. In andere ziekenhuizen worden activiteiten voorbereid zoals lunchbijeenkomsten, stiptheidsacties en verschillende vormen van ludieke protesten.

Werknemersbijeenkomsten
Binnenkort vinden er bijeenkomsten plaats voor de werknemers in ziekenhuizen, waar bijvoorbeeld een zondagdienst op stapel staat. Tijdens deze bijeenkomsten bepalen de lokale actiecomités, werknemers en bonden samen de vervolgstappen. Werk je in een ziekenhuis? Zorg er dan voor dat je de bijeenkomst in jouw ziekenhuis niet mist en denk en doe vooral mee. Samen staan we sterker. Werknemers die een actieve rol willen spelen bij de acties kunnen zich melden bij ons via jouwcao@nu91.nl