x

optimale ervaring

Als u optimaal van onze website wilt genieten, raden we u aan uw browser bij te werken naar de meest recente versie.
chrome mf ie
Inloggen
Bezettingsnorm lijkt doel op zich

De Tweede Kamer debatteert over de bezettingsnorm voor verpleeghuizen. Het debat is aangevraagd door Renske Leijten (SP). Zij vindt dat staatssecretaris Van Rijn (VWS) de kamerbreed aangenomen motie uit 2014 niet correct uitvoert; waarin staat dat er een norm moet komen voor een verantwoorde personeelsbezetting in verpleeghuizen.

Het lijkt er volgens NU’91 inmiddels op dat de bezettingsnorm in verpleeghuizen een doel op zich is geworden. En, dat is een zeer kwalijke zaak. De bezettingsnorm is altijd bedoeld als middel, met als doel de optimale bezetting te berekenen om goede zorg te kunnen verlenen.

De werkbalans-tool is daarvoor een heel mooi hulpmiddel. De tool is een plannings- en sturingsinstrument over vraagstukken als werktijden, kwalitatieve en kwantitatieve bezetting, (ervaren) werkdruk en contractenbeleid. De tool biedt inzichten op basis waarvan bestuurder en or, en medewerkers en leidinggevenden de dialoog kunnen aangaan over de optimale bezetting en de daarbij behorende financiële middelen.

Personeelstekorten moeten worden aangevuld. Maar, een vaste bezettingsnorm afspreken is geen oplossing. De oplossing moet maatwerk zijn; per instelling of nog beter per afdeling. Alleen dan kunnen zorgprofessionals optimale zorg verlenen.