Home / Nieuws / NBvK bundelt krachten met NU’91

NBvK bundelt krachten met NU’91

De Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden (NBvK) gaat op in NU’91. Door de krachten te bundelen en als één onder de naam van NU’91 verder te gaan, kan in de geboortezorg een nog sterkere vuist worden gemaakt. Bijvoorbeeld bij cao-onderhandelingen.

Sterke belangenbehartigers

NU’91 is dé beroepsvereniging in de zorg en vertegenwoordigt meer dan 40.000 verpleegkundigen en verzorgenden in alle sectoren, waaronder ook de kraamzorg. Hiermee is zij, net als de NBvK, dan ook al jaren een sterke belangenbehartiger in deze sector. Voorzitter Stella Salden van NU’91 is blij met de overname: “Dit is een belangrijke stap voor alle kraamverzorgenden in Nederland. Door samen op te trekken, kunnen we deze beroepsgroep in de toekomst nog beter vertegenwoordigen en hun positie verder verankeren.”

NBvK

De Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden kwam als vrijwilligersorganisatie jarenlang op voor de belangen van alle kraamzorgprofessionals in de geboortezorg. Door de krachtige positie was de vereniging gesprekpartner van werkgevers, de Nederlandse Zorgautoriteit, het ministerie van VWS en landelijke politiek.

Een belangrijk succes van het NBvK is het Kenniscentrum Kraamzorg, dat samen met werkgevers in de geboortezorg werd opgezet en bestuurd. De ontwikkeling van het beroep, protocollering, accreditering en scholingen van kraamverzorgenden wordt hierin bewaakt en verdiept. Hiernaast hebben de NBvK en de werkgevers de kwaliteitsregistratie binnen de kraamzorg opgezet, om zo aan de verplichte rapportage van het Zorginstituut Nederland te kunnen voldoen.

NBvK-voorzitter Esther van der Ark: “Wij hebben er als beroepsvereniging voor gestreden dat de kraamzorg die wij in Nederland kennen – en die uniek is in de wereld – in het basispakket blijft. We willen dat de kraamverzorgende een professional is die zich kan blijven ontwikkelen binnen de geboortezorg. De NBvK in haar huidige vorm, een vrijwilligersorganisatie, is niet meer in staat de kraamverzorgenden te bieden wat noodzakelijk is in deze tijd en wat ze mogen verwachten van hun beroepsvereniging. Ik geloof dat de NBvK bij NU’91 in goede en professionele handen is en dat het prachtige beroep van kraamverzorgende zo nog beter vertegenwoordigd kan worden. Ik ben blij dat de NBvK onder de vlag van NU’91 zal worden voortgezet.”

Bericht delen: