Home / Nieuws / NU’91 stemt in met onderhandelingsresultaat cao ziekenhuizen

NU’91 stemt in met onderhandelingsresultaat cao ziekenhuizen

19 april 2023 – NU’91 heeft ingestemd met het onderhandelingsresultaat voor de cao ziekenhuizen. Uit een ledenpeiling van de beroepsorganisatie blijkt dat het merendeel adviseert om met het resultaat akkoord te gaan. De cao kwam tot stand na een lange periode van moeizame onderhandelingen. Uiteindelijk waren zelfs acties in de ziekenhuizen nodig om dit te bereiken.

Uit de ledenpeiling blijkt dat niet iedereen positief is over het resultaat. Stella Salden, voorzitter NU’91: “Hoewel het overgrote deel voor heeft gestemd, zien we ook dat een deel niet blij is met het akkoord. De onvrede zit vooral in het feit dat de loonsverhoging van 15% niet in een keer wordt doorgevoerd, maar wordt verdeeld over drie periodes. Daarnaast is er ongenoegen over de ort. Deze wordt voor een deel van de zorgprofessionals nog steeds niet over het uurloon betaald. De hoop was dat dit gelijk getrokken zou worden.”

Niet alle problemen opgelost

De beroepsorganisatie erkent deze problemen. Salden: “We zijn blij dat er nu een akkoord ligt, maar we zien ook dat hiermee niet alle problemen zijn opgelost. De inflatiecorrectie is hiermee aangepakt, maar de loonachterstanden zijn nog niet weggewerkt. We blijven ons hier de komende jaren voor inzetten. Daarnaast zijn er ook positieve zaken bereikt, zoals het recht op onbereikbaarheid en de reiskostenvergoeding die is verhoogd. Vaste werknemers hebben eerste keuze als het gaat om de roostering. De roosters moeten drie maanden van tevoren bekend zijn en grensoverschrijdend gedrag wordt harder aangepakt.”

Vanaf mei van kracht

Met het instemmen van NU’91 lijkt de nieuwe cao een feit. De looptijd is twee jaar en gaat met terugwerkende kracht vanaf februari in. Dat betekent dat per mei de eerste wijzigingen worden doorgevoerd.

Bericht delen: