Home / Nieuws / 55% van de verpleegkundigen is tegen vaccinatieplicht

55% van de verpleegkundigen is tegen vaccinatieplicht

Ruim 55% van de verpleegkundigen is tegen een vaccinatieplicht. Daarnaast geeft 27% aan dat als er al sprake zou zijn van een verplichting dat deze niet alleen voor deze beroepsgroep moet gelden, maar voor de hele Nederlandse bevolking. Inmiddels is 95% van de verpleegkundigen in het ziekenhuis gevaccineerd met het coronavaccin. Dat blijkt uit een ledenpeiling van NU’91*.

Extra werkdruk

Daarnaast geeft 33% aan de afgelopen weken extra werkdruk te ervaren door de toegenomen covid-opnames. 67% ervaart dit als een probleem. Daarvan geeft 14% nog eens aan dat het eigenlijk teveel is geworden. Stella Salden, voorzitter NU’91: “De werkdruk is niet nieuw, dat speelde al voor de pandemie. Net als de personeelstekorten. Toch stond deze groep er tijdens de hele pandemie. Maar nu is het eerst tijd voor rust. We zeggen dat niet voor niets al zo lang. Dat schreven wij ook in ons herstelplan voor de zorg. Toch horen we dat 25% nog geen afspraken heeft kunnen maken over het opnemen van de uren. Zorgmedewerkers verdienen drie weken aaneengesloten vakantie om op te kunnen laden. Als die drie weken al genoeg zijn.”

Tijd voor eigen herstel

In veel ziekenhuizen wordt gesproken om de uitgestelde zorg in de avonden en weekenden in te halen. Van de respondenten geeft slechts 27% aan hier klaar voor te zijn. Tevens laat 49% weten dat ze niet eens zijn toegekomen aan hun eigen herstel. Het is volgens hen daarom nu nog veel te vroeg om al te spreken over inhaalzorg. Stella Salden: “Dat is natuurlijk een zorgelijke situatie. We zien dat het ziekteverzuim momenteel al hoger is dan normaal. Als we nu niet ingrijpen, gaat het een keer fout. Er moet nu kritisch gekeken worden hoe deze zorg op een zo duurzaam mogelijk manier kan worden opgepakt. Dat moet gebeuren in samenspraak met de verpleegkundigen en verzorgenden zelf.”

* De ledenpeiling is uitgezet onder 7.000 NU’91-leden. Ruim 12% van de verpleegkundigen heeft de peiling ingevuld.

Bericht delen: