Home / Nieuws / Zorgmedewerkers mogen niet de dupe worden van mogelijke subsidiefraude

Zorgmedewerkers mogen niet de dupe worden van mogelijke subsidiefraude

Er is mogelijk fraude met subsidies voor coronabanen in de zorg ontdekt. Dat blijkt uit opvallende geldstromen die de Nederlandse Arbeidsinspectie heeft gesignaleerd tussen organisaties die met elkaar verbonden waren. Als er daadwerkelijk is gefraudeerd, is dat volgens NU’91 schandalig. Maar voor ons is het bovendien belangrijk dat zorgmedewerkers er niet de dupe van worden.

Nadat bekend werd dat er mogelijk fraude gepleegd is, besloot Minister Conny Helder (langdurige zorg) de subsidie tijdelijk uit te stellen tot er meer bekend is. Dat de subsidie tot nader onderzoek wordt uitgesteld begrijpen we. Dit betekent echter niet dat ondersteuning van zorgprofessionals uit mag blijven. Zeker niet nu de druk op de zorg weer toeneemt en we iedere zorgmedewerker hard nodig hebben.

Om welke subsidie gaat het precies?

Het gaat om potentiële fraude met de COZO, de Subsidieregeling Coronabanen in de zorg. Coronabanen zijn tijdelijke, ondersteunende functies die in het leven zijn geroepen om het zorgpersoneel te ontlasten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan gastheren- of vrouwen. Omdat veel zorgaanbieders deze loonkosten niet kunnen betalen, heeft de overheid de uitbetaling tijdelijk op zich genomen. Daarbovenop zit een opslag van twintig procent begeleidingskosten. Vorig jaar is er bijna 84 miljoen euro aan subsidie verdeeld onder 513 zorgaanbieders. Dit heeft 7342 coronabanen gecreeërd. Als blijkt dat er echt gefraudeerd is, kan het bedrag oplopen tot maximaal 11 miljoen euro. NU’91 wil dat er grondig naar deze situatie gekeken wordt.

Bericht delen: