Home / Nieuws / HET BLAD: Wijkverpleegkundige Saskia over één Cao V&V

HET BLAD: Wijkverpleegkundige Saskia over één Cao V&V

Saskia artikel HET BLAD

Saskia Kroes is erg enthousiast over het voorstel voor een categorale cao. “Het voorstel legt precies de pijnpunten bloot die op dit moment spelen onder verpleegkundigen en verzorgenden. Het zou voor mij een groot feest zijn als dit gaat lukken. Er zijn momenteel veel frustraties op de werkvloer, waarbij het voornaamste punt misschien nog wel is dat wij ons niet gehoord en gezien voelen.

Verpleegkundigen en verzorgenden worden samen met alle andere functies geschaard onder dezelfde cao. Wij moeten ons dus aanpassen aan alles wat er in die cao staat. Het doorvoeren van veranderingen gaat niet of moeizaam. Juist als verpleegkundigen en verzorgenden een eigen cao hebben, krijgen wij al veel meer de waardering die wij nu missen. Natuurlijk, alle rollen en functies binnen de zorg zijn van belang en waardevol. Maar wij hebben wel het grootste tekort de komende jaren. Dat wordt alleen maar erger, dus daar moeten we wat aan doen.

Onze beroepsgroep vindt het lastig om een podium te pakken en te zeggen: hier hebben wij nu behoefte aan. Als je ziet welke belangrijke rol wij nu spelen om het tij te keren in deze pandemie, ben ik wel heel erg blij als wij de kans krijgen om een eigen cao te hebben. Om het beroep nog steviger op de kaart te zetten. En ik denk dat je dan ook veel meer de gesprekken aan kunt gaan binnen je eigen organisatie. Dat je daar kunt zeggen wat je nodig hebt. Daarnaast is het van groot belang dat je persoonlijke ontwikkeling wordt meegenomen. Daardoor kunnen mensen langer gezond aan het bed blijven staan om het tot aan hun pensioen vol te kunnen houden.

Ik denk ook dat een cao, waarin het beroep verpleegkundige of verzorgende wordt uitgelicht, bijdraagt aan persoonlijk leiderschap. Die leiderschapsrol missen veel verpleegkundigen en verzorgenden nu. Hierdoor zie je dat veel zorgprofessionals…


Wil je het hele artikel lezen? Word dan lid en ontvang de laatste editie van HET BLAD!

Het boek is te downloaden via www.zustersaskia.nl.

Bericht delen: