Home / Nieuws / NU’91 stuurt brandbrief over onjuiste mondmaskers naar minister

NU’91 stuurt brandbrief over onjuiste mondmondmaskers naar minister

Een groot deel van de mondmaskers die in de verpleeghuissector wordt gebruikt, voldoet niet aan de norm. Dat blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad. NU’91 vindt deze situatie dusdanig zorgelijk dat er door hen een brandbrief over onjuiste mondmaskers naar minister Hugo de Jonge is gestuurd. 

Brandbrief onjuiste mondmasker

In de brief dringt de beroepsorganisatie er op aan dat het zorgen voor voldoende, deugdelijke mondmaskers de hoogste prioriteit op de agenda van de minister moet hebben. Stella Salden, voorzitter van NU’91: “Al sinds maart geven wij aan dat de beschermende middelen niet goed verdeeld zijn. In de eerste weken stonden zorgprofessionals uit de VVT-sector achteraan. Na de nieuwe verdeelsleutel leek de bevoorrading beter te gaan. Des te pijnlijker is het om nu te horen dat een groot deel van de mondmaskers wordt afgekeurd omdat zij niet aan de juiste certificering voldoen. Zo creëer je een schijnveiligheid en lopen zorgprofessionals in die sector alsnog gevaar. Dat is onacceptabel.”

Tijd voor duidelijkheid

Volgens NU’91 wordt het tijd dat er antwoorden komen op de vragen van verpleegkundigen en verzorgenden. Zij willen weten wanneer de middelen op orde zijn, wanneer hierover meer duidelijkheid komt en of de middelen waarmee zij werken veilig zijn. Zij maken zich zorgen over hun eigen veiligheid en die van hun familie en patiënten. Daarbij benadrukt de beroepsorganisatie nogmaals dat in de zorg het houden van anderhalve meter afstand geen optie is. Afschaling naar mondmaskers van mindere kwaliteit mag en kan niet de norm zijn als het gaat om de zorg rondom coronapatiënten. Meerdere zorgmedewerkers raakten zelf al besmet, verdere verspreiding wegens niet-deugdelijk materiaal moet door de inzet van verkeerd materiaal worden voorkomen. NU’91 roept de minister op om deze week nog met een reactie naar de beroepsgroep te komen.

Bericht delen: