Home / Nieuws / Cao Gehandicaptenzorg 2019-2020 algemeen verbindend verklaard

Cao Gehandicaptenzorg 2019-2020 algemeen verbindend verklaard

De Cao Gehandicaptenzorg 2019-2021 is algemeen verbindend verklaard (AVV) door de minister van SZW. Dat betekent dat de cao-afspraken van toepassing zijn op alle werkgevers en werknemers in de gehandicaptenzorg.

Waarom een AVV?

Zolang een cao niet algemeen verbindend is verklaard, is de cao alleen van toepassing op werkgevers die bij Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) of MEE Nederland zijn aangesloten. Als niet-gebonden werkgevers (een deel van) de cao niet toepassen kan dat leiden tot concurrentie in de branche. De cao-partijen (NU’91, FNV, CNV, FBZ, VGN en MEE NL) willen concurrentie op arbeidsvoorwaarden voorkomen. Daarom hebben ze de minister van SZW gevraagd de nieuwe cao te laten gelden voor de hele branche. Dat gebeurt middels een zogenaamde AVV.

Wat betekent dit?

Door het besluit van de minister zijn de afspraken in de algemeen verbindend verklaarde cao nu van toepassing op alle werkgevers en daarmee ook alle werknemers in de hele branche gehandicaptenzorg. Hebben werkgevers en werknemers afspraken gemaakt die strijdig zijn met de ge-avv’de cao? Dan zijn die nietig. In plaats daarvan gelden de bepalingen uit de ge-avv’de cao.

De Cao Gehandicaptenzorg 2019-2021 kun je hier downloaden.

Bericht delen: