Echte beloning van V&V een stap dichterbij

Al jaren strijdt NU’91 voor échte beloning van verpleegkundigen en verzorgenden. Blij verrast zijn we daarom met het eindbod van de NFU voor de nieuwe cao UMC. Het is een eerste stap naar structureel betere waardering en beloning. Een erkenning voor de verantwoordelijkheden, zwaarte en risico’s van het vak. En het startpunt voor meer zeggenschap én voor één cao-V&V.

Focus op verpleging en verzorging NU’91 is positief over het eindaanbod voor de nieuwe, tweejarige cao. We zijn blij dat de focus specifiek ligt bij de middengroepen: de verpleging en verzorging. Want juist voor deze beroepsgroepen is de loonachterstand het grootst. NU’91 is niet de enige die dit heeft aangekaart. Ook de werkgeversvereniging AWVN en de Sociaal-Economische Raad (SER) constateerden dit.
We leggen dit bod daarom positief aan je voor. Want alle punten die NU’91 en jullie als leden hebben ingebracht voor de V&V-beroepen, zijn overgenomen. Dit bod voorkomt niet alleen verdere loonachterstand, maar zorgt ook voor betere arbeidsvoorwaarden voor V&V. En het doet recht aan de erkenning en waardering van jouw beroep.

Groeien in je salaris
In het eindbod krijg je als verpleegkundige of verzorgende per 1 augustus 2022 een structurele loonsverhoging van 3,5 procent. Eerst krijg je in januari 2022 een eenmalige uitkering van 3,5% van het bruto jaarsalaris.
Ook wordt in het eindbod gesleuteld aan de salarisschalen 6 tot en met 10. Dit heeft twee voordelen: het startsalaris gaat omhoog én je salaris groeit langer door. Werk je in één van de schalen 8, 9 of 10? Dan gaat de onregelmatigheidstoeslag (ORT) omhoog. Dit zorgt voor een structureel betere waardering.

Zeggenschap over je werk en beroep
Als zorgprofessional wil je graag zeggenschap over je eigen werk en het beroep, ook als het gaat om scholing en ontwikkeling. In het eindbod staan voorstellen om de (mede) zeggenschap van verpleegkundigen en verzorgenden te verbeteren en dit te faciliteren.
In de huidige cao daarover nog niets. In het eindbod wordt zelfroosteren door teams de norm. Dit alles draagt bij aan betere arbeidsvoorwaarden én werkplezier.

Tot slot: in dit eindbod is opgenomen dat onderzoek wordt gedaan naar één cao V&V. Een belangrijk punt voor NU’91, omdat dit de deur opent naar betere en gelijke arbeidsvoorwaarden en salariëring in de diverse sectoren binnen de zorg. Dit zorgt voor meer loopbaanperspectief en voor toekomst bestendige voorwaarden.

Download hier de flyer

 

 

Bericht delen: