Home / Nieuws / Eerste zorgprofessionals overleden aan COVID-19

Eerste zorgprofessionals overleden aan COVID-19

Vandaag is bekend geworden dat negen zorgprofessionals zijn overleden aan de gevolgen van COVID-19. Een extra trieste gebeurtenis omdat deze mensen altijd klaar hebben gestaan in de frontlinie om de strijd tegen het virus aan te gaan.  NU’91 is geraakt door dit droeve nieuws.

Cijfers

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat tot nu toe 13.884 zorgmedewerkers positief zijn getest op COVID-19. Daarvan zijn 458 zorgprofessionals in het ziekenhuis opgenomen. Van de negen overleden zorgprofessionals was van zes personen bekend dat zij bestaande gezondheidsproblemen hadden. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 45 en 69 jaar.

Schokkend in eigen land

Stella Salden, voorzitter van NU’91: “Natuurlijk kennen we inmiddels de cijfers uit andere landen waar ook al veel zorgprofessionals zijn overleden aan dit virus. Echter blijft het schokkend om dit nu ook in Nederland te horen. We wisten dat er de afgelopen periode meerdere zorgprofessionals op de ic terecht waren gekomen. Toch blijf je hopen dat dit soort berichten de beroepsgroep bespaard blijven. Ons medeleven gaat uit naar de nabestaanden en de collega’s van de overleden zorgprofessionals.”

Besmettingen onder zorgprofessionals

Deze beroepsgroep wordt tijdens de uitoefening van hun vak vaker blootgesteld aan andere virussen, zoals het norovirus, maar zelden raken zij in deze grote getale besmet. Dat zorgprofessionals er uiteindelijk zelfs door komen te overlijden, maakt deze situatie nogal uitzonderlijk.

Zorg voor nabestaanden

Volgens de beroepsorganisatie geven deze treurige gebeurtenissen nog maar eens aan hoe belangrijk het is om zorgvuldig met deze beroepsgroep om te gaan. Stella Salden:  “We moeten ervoor zorgen dat onze zorgprofessionals zoveel mogelijk tools in handen krijgen om hun werk op een zo veilig mogelijke manier te doen.” Daarnaast maakt NU’91 zich hard voor de nabestaanden van de overleden. “Zij moeten kunnen rekenen op een financiële tegemoetkoming die recht doet aan de situatie. Nabestaanden hebben al genoeg aan hun hoofd in deze situatie.”

Bericht delen: