Home / Nieuws / Extra vaccins ziekenhuispersoneel mede door druk NU’91 op kabinet

Extra vaccins ziekenhuispersoneel mede door druk NU’91 op kabinet

Het was wat onverwacht. Zeker na het overleg vorige week met demissionair minister Van Ark van VWS waarin zij aangaf dat zorgprofessionals geen voorrang krijgen op de coronavaccinatie. Toch kwam er afgelopen weekend goed nieuws: er worden extra vaccins beschikbaar gesteld voor zorgprofessionals in de ziekenhuizen. Dit mede door de continue druk die NU’91 heeft opgevoerd bij het kabinet.

Petitie #veiligezorg

Na het teleurstellend verlopen overleg met de minister was de maat vol. De druk op de zorg – en vooral in de ziekenhuizen – is op dit moment weer ontzettend hoog. Door het niet verlenen van voorrang liet het kabinet de zorgprofessionals in de kou staan. Dit was voor NU’91 dan ook de reden om te starten met de petitie #veiligezorg. Hierin wordt verzocht zorgpersoneel voorrang te geven voor een coronavaccinatie. Onze voorzitter Stella Salden gaf vorige week daarover nog het volgende aan: “We roepen de politiek hiermee op om komende week tot andere besluiten te komen. Het is niet verantwoord om langer te wachten nu we in de derde piek zijn beland.” De petitie* werd afgelopen weekend door ruim 3500 mensen ondertekend. Wat laat zien dat onze oproep breed gesteund werd.

Extra vaccins

Nu blijkt dat het kabinet toch heeft geluisterd en de druk heeft gevoeld. Er komen versneld extra vaccins voor ziekenhuispersoneel dat zich wil laten vaccineren. Het gaat om 35.000 vaccins van Janssen. Voor dit vaccin is er maar één prik nodig. Daarnaast kunnen ziekenhuizen die nog een voorraad AstraZeneca hebben deze voor personeel boven de 60 jaar gebruiken. Nu is ervoor gekozen het prikken met dit vaccin onder de 60 jaar uit voorzorg stop te zetten. Daarbij wordt er in de overige sectoren, waar vertraging is opgelopen door het stoppen van AstraZeneca, nu gekeken naar een alternatief. Daarop blijft NU’91 hameren.

Overige zorgmedewerkers

NU´91 is zich ervan bewust dat er nog steeds zorgprofessionals zijn die vallen onder ´overige zorgmedewerkers’. Zij staan daardoor achteraan in de rij wat betreft een vaccinatie. Ondanks dat ze in hun werk wel met COVID in contact komen en/of een verhoogd risico lopen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de kraamverzorgenden. Voor deze groepen blijven wij ons hard maken zodat zij ook met voorrang worden gevaccineerd. Dit nemen we weer mee in ons volgende overleg met de minister. Laat het ons vooral weten als jij ergens tegenaan loopt rondom het vaccineren. Ieder signaal is voor ons belangrijk om mee te kunnen nemen.

*Het ondertekenen van de petitie is gestopt. We nemen de handtekeningen in ons volgende overleg met de minister mee om ook de druk op te blijven voeren om de ‘overige zorgmedewerkers’ met voorrang te vaccineren.

Bericht delen: