Home / Nieuws / Geweldsincident GGZ schokt NU’91: ‘Een minuut stilte voor slachtoffers’

Geweldsincident GGZ schokt NU’91: ‘Een minuut stilte voor slachtoffers’

De schietpartij bij een GGZ-instelling vorige week waarbij twee medewerkers slachtoffer zijn geworden en van wie er een overleed maakt ook grote indruk bij NU’91. “Wij accepteren geweld tegen hulpverleners nooit. Medewerkers staan dag en nacht klaar om vanuit hun professionaliteit de zorg te verlenen die nodig is, maar zorgprofessionals moeten kunnen rekenen op een veilige werkomgeving. Het gaat namelijk té vaak (en steeds vaker) mis”, aldus Michel van Erp, woordvoerder van NU’91. Daarom vraagt NU’91 om een minuut stilte in de GGZ in acht te nemen op vrijdag 23 juli.

Peiling geweldsincident GGZ

Geweld tegen zorgprofessionals is een probleem dat al jaren speelt. Juist ook binnen de psychiatrie. NU’91 hield daarom in 2018 al een ledenpeiling. Daaruit kwam naar voren dat ruim 80% van de medewerkers in de GGZ in de vijf jaar voorafgaand aan de peiling verbaal en fysiek geweld heeft meegemaakt. Dit ging van scheden tot schoppen/slaan en van spugen tot aan poging tot wurgen. Van Erp: “Er zijn duidelijke grenzen aan welk gedrag een zorgprofessional van een cliënt mag en kan accepteren. Ook als de agressie met het ziektebeeld van de cliënt te maken heeft. Als zorgprofessional ben je kwetsbaar. Je kunt je werk alleen doen als dat in een veilige omgeving is. Het is daarom ook verbijsterend om te zien dat wat betreft het thema ‘agressie op de werkvloer’ in de afgelopen drie jaar onvoldoende is verbeterd. Daar moet nu echt verandering in komen.”

Veranderingen

NU’91 pleit er dan ook voor dat werkgevers beter gaan luisteren naar de medewerkers op de werkvloer. “Het klinkt te simpel voor woorden, maar toch schort het hier vaak aan. Van bovenaf wordt er van alles bedacht voor de veiligheid, maar het personeel weet het soms gewoon beter”, benadrukt Van Erp. Ook moeten zorgprofessionals veilig en anoniem aangifte kunnen doen. “Als ze overal met naam en toenaam staan, maakt ze dat kwetsbaar in hun werk. Het moet mogelijk worden dat de werkgever aangifte doet namens de medewerker.” En NU’91 vindt dan ook dat geweldplegers vervolgd moeten worden. “We moeten het geweld harder aanpakken, laten zien dat verkeerd gedrag consequenties heeft. Als we niks doen, blijft dit spelen”, vult Van Erp aan.

Een minuut stilte

Wij roepen naar aanleiding van de schietpartij van vorige week maandag alle werkgevers en werknemers in de GGZ op om a.s. vrijdag 23 juli om 12.00 uur een minuut stilte te houden. “Dit uit respect voor de slachtoffers van dit ernstige geweldsincident en als signaal dat geweld nooit geaccepteerd zal worden.”

Bericht delen: