Home / Nieuws / ‘RIVM en overheid hebben gezondheid zorgprofessionals in gevaar gebracht’

‘RIVM en overheid hebben gezondheid zorgprofessionals in gevaar gebracht’

NU’91 is geschokt door het feit dat het RIVM nu pas heeft erkend dat een richtlijn over mondmaskers was gebaseerd op schaarste. Hier door is de gezonheid van zorgprofessionals in gevaar gebracht. Maandenlang werd namelijk gesteld dat het dragen van een mondkapje niet noodzakelijk was bij vluchtig contact met een (verdachte) coronapatiënt. Een richtlijn waarvan verpleegkundigen en verzorgenden al vanaf het begin veel vraagtekens hebben gezet. NU’91 vindt het schandelijk dat er zo met de veiligheid van zorgprofessionals is omgegaan.

Gezondheid zorgprofessionals in gevaar

De beroepsorganisatie heeft al vanaf het begin bij de minister van Volksgezondheid en de inspectie aangekaart dat deze maatregel niet klopt. Daarbij is voortdurend gevraagd of deze was gebaseerd op schaarste, maar al die keren werd aangegeven dat dit niet zo was. “Dit is onvoorstelbaar”, aldus onze voorzitter Stella Salden. “De gezondheid van verpleegkundigen en verzorgenden is in gevaar gebracht. Ze zijn onnodig blootgesteld aan het risico om zelf ziek te worden of patiënten te besmetten. Het niet kunnen beschikken over voldoende mondmaskers heeft gezorgd voor veel emotionele en psychische druk. Schandelijk dat er zo wordt omgesprongen met deze beroepsgroep. Ze zijn terecht woedend over dit nieuws.”

Juridische stappen en spoedoverleg

NU’91 vindt de zaak zo kwalijk, dat ze juridische stappen overweegt. Daarnaast wil de beroepsorganisatie een spoedoverleg met de verantwoordelijke ministers De Jonge en Van Ark. Bovendien vindt NU’91 dat de overheid nu de verantwoordelijkheid moet nemen om alles op alles te zetten om het vertrouwen te herstellen. Stella Salden: “Dat vertrouwen was op dit punt toch al wankel, maar heeft hierdoor behoorlijke schade opgelopen. Hoe moeten zorgprofessionals de richtlijnen nu nog serieus nemen? Ook het feit dat voor zorgprofessionals nog steeds andere richtlijnen gelden dan voor de rest van de Nederlandse bevolking, is al lang niet meer uit te leggen. We vragen ons af hoe de overheid – die hiervoor uiteindelijk verantwoordelijk is – dit vertrouwen gaat herstellen en laat zien dat de veiligheid van onze zorgprofessionals de allergrootste prioriteit is. De onderste steen zal boven moeten komen om te achterhalen hoe dit heeft kunnen gebeuren.”

 

Bericht delen: