Home / Nieuws / Half miljard naar innovatie en ontwikkeling terwijl lonen achterblijven

Half miljard naar innovatie en ontwikkeling terwijl lonen achterblijven

De komende drie jaar trekt minister Helder van Langdurige Zorg ieder jaar 500 miljoen euro uit voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt in de zorg. Dit budget wordt vooral gebruikt voor scholing, innovatie en ontwikkeling.

Minister Helder wil er met dit bedrag voor zorgen dat niet meer dan 1 op de 6 in de zorg hoeft te werken om de groeiende zorgvraag aan te kunnen. Haar doel is om met deze som geld het werkplezier van zorgmedewerkers te vergroten en de toegankelijkheid van de zorg te kunnen garanderen. Helder stelt dat er grote behoefte is om zorgmedewerkers trots, plezier en zeggenschap in hun werk te geven.

De drie behoeftes die Helder benoemt, zijn inderdaad erg belangrijk voor het werkplezier. Daarentegen vindt NU’91 dat innovatie, ontwikkeling en scholing momenteel niet bovenaan het lijstje zouden moeten staan. “Als je mensen wilt behouden, zul je ook de salarissen moeten verhogen”, stelt onze voorzitter Stella Salden. De combinatie van loonachterstanden en hoge inflatie zorgt ervoor dat zorgprofessionals steeds vaker geldzorgen hebben. Deze zorgen kunnen leiden tot psychische en lichamelijke problemen, waardoor het ziekteverzuim toeneemt. Het is voor ons onbegrijpelijk dat het kabinet er bewust voor kiest om de loonachterstanden van deze beroepsgroep niet weg te werken. Salden: “We blijven ons hiervoor inzetten omdat we vinden dat zorgprofessionals in het primaire zorgproces een goed marktconform salaris moeten verdienen passend bij zwaarte en risico’s van de beroepen.”

Bericht delen: