Home / Nieuws / Herstelplan NU’91 voor verzorgenden en verpleegkundigen

Herstelplan NU’91 voor verzorgenden en verpleegkundigen

Herstelplan NU'91

Het herstelplan van NU’91 voor zorgprofessionals is gepubliceerd. Dit in reactie op de vele plannen die recent verschenen over hoe de inhaalzorg moet worden opgestart. Stella Salden, voorzitter NU’91: “In die plannen lijkt men echter het belangrijkste aspect te zijn vergeten. Namelijk wie daarvoor nodig zijn: de zorgprofessionals. Het belangrijkste is dat zij nu eerst de rust en ruimte krijgen om zelf te herstellen. Pas dan kan worden begonnen met het inhalen van uitgestelde zorg.” 

Aanbevelingen

Het plan bestaat uit zeven punten. Daarin worden door NU’91 aanbevelingen gedaan in het belang van zorgprofessionals. De belangrijkste punten voor nu zijn het mentale en fysieke herstel. Maar ook zeggenschap, erkenning en waardering worden benoemd. Salden: “Deze beroepsgroep is ontzettend veerkrachtig. Zij hebben anderhalf jaar lang laten zien dat hun werk van onschatbare waarde is. Zij willen niet langer alleen worden weggezet als ‘helden’, maar juist als de professionals die het zijn. Daarvoor zijn bepaalde voorwaarden noodzakelijk. De hele maatschappij ziet het belang van verpleegkundigen en verzorgenden. Het is nu aan het kabinet om daadkracht te tonen en te investeren in deze groep. Dat is geen luxe, maar noodzakelijk en van maatschappelijk belang.”

Zeggenschap

NU’91 heeft het plan met input van haar achterban gemaakt. De beroepsorganisatie vindt namelijk dat professionals zelf wat te zeggen hebben over onder andere de eigen werkomgeving, het eigen vak en de eigen ontwikkeling. Daar gaat geen andere beroepsgroep of wetgever over. Deze zeggenschap is ook meegenomen in het plan. Verpleegkundigen en verzorgenden hebben er dan ook het recht op dat de aanbevelingen serieus worden opgepakt.

Plan naar werkgevers en politiek

Het herstelplan wordt door NU’91 bij werkgevers en politiek neergelegd. Daarnaast blijft de beroepsorganisatie zich hard maken voor de punten in het plan. Stella Salden: “We hebben er vertrouwen in dat werkgevers en de politiek nu inzien dat het echt anders moet. Werkgevers en politiek moeten nu echt gaan luisteren naar de zorgprofessionals. Zij weten als geen ander wat nodig is om hun vak op een goede en verantwoorde manier uit te voeren. Zij hebben ons land door de coronacrisis geloodst. Geef hen dan nu eindelijk eens de zeggenschap, erkenning en waardering die zij verdienen, zoals wij in ons herstelplan hebben beschreven.” Wat NU’91 betreft zijn dit dan ook geen vrijblijvende aanbevelingen.

 Het gehele herstelplan is hier te downloaden.

Bericht delen: