Home / Nieuws / HET BLAD: Agressie maakt het vermoeiend

HET BLAD: Agressie maakt het vermoeiend

Preview HET BLAD agressie

SEH-verpleegkundige Arjan van den Broek (40) werkt in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Inge Klemann-van Velthoven (31) is longverpleegkundige in het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. Deze zorgprofessionals zetten zich net als vele anderen in om de beste zorg te kunnen leveren. Helaas wordt het ze steeds moeilijker gemaakt. De toenemende agressie maakt het vermoeiend.

Continu de discussie aangaan met familieleden en naasten behoort tot de orde van de dag. Dreigende woorden als ‘ik weet jou te vinden’ en harde klappen op het raam bij de balie zijn tegenwoordig heel gewoon als je als zorgprofessional je werk probeert te doen. “Het gedrag van bezoekers, met name op de spoedeisende hulp, is nu weer helemaal losgebroken. In maart waren bezoekers en patiënten vooral sceptisch wat betreft de maatregelen. Inmiddels heb ik al wel weer de nodige verbale agressie ondergaan”, vertelt Arjan. Inge beaamt dit: “Soms sta ik twintig minuten bij de balie om familie tegen te houden. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over de bezoekregeling, maar mensen houden zich er niet aan.”

Arjan: “Ik heb een situatie meegemaakt dat ik naar de balie moest komen in verband met een dreiging. Deze persoon was kwaad omdat hij niet bij zijn dierbare mocht zijn. De regel is: één persoon per patiënt. Hij gaf flinke tikken op de ruit bij de SEH. Tegelijkertijd word je opgeroepen voor een reanimatie. Dan kom je terug en dan zie je hem toch als tweede persoon bij die patiënt zitten. Dan denk je al snel: laat maar. We hebben net gereanimeerd, dus dan is het ook een beetje bijzaak.” Inge: “Omdat het bezoek beperkt is, probeert familie soms ‘stiekem’ van wacht te wisselen. Als wij dit zien, spreken wij de personen erop aan. Maar mensen doen al snel alsof jij gek bent.”

Beide verpleegkundigen zijn het erover eens dat mensen al snel vervelend worden als ze iets niet mogen. Zeker als het te maken heeft met een dierbare. Inge: “Wij maken de regels niet. Wij voeren…


Wil je het hele artikel lezen? Word dan lid en ontvang de laatste editie van HET BLAD!

Bericht delen: