Home / Nieuws / ICN geeft update over #NursesforPeace

ICN geeft update over #NursesforPeace

De International Council of Nurses (ICN) lanceerde in 2022 de #NursesforPeace-campagne, oorspronkelijk als reactie op de oorlog in Oekraïne. De focus van deze campagne is inmiddels verbreed om verpleegkundigen over de hele wereld die onder gevaarlijke omstandigheden in conflict- en rampgebieden werken te ondersteunen. Afghanistan, Soedan, Myanmar, Israël en Palestina behoren onder andere tot de verbrede focus van de campagne. In dit artikel geven we een samenvatting van de werkzaamheden die ICN de afgelopen tijd heeft verricht in Israël en Palestina.

Kort na het begin van de vijandelijkheden in Israël en Palestina nam ICN contact op met de Nationale Verplegingsverenigingen van beide landen en stuurde condoleances en steunbetuigingen. In een daaropvolgende verklaring veroordeelde ICN de verschrikkelijke daden van geweld die hadden plaatsgevonden. NU’91 is als de Nederlandse vertegenwoordiger van zorgprofessionals, lid van de ICN en samen met alle wereldwijde leden doen we mee met deze campagne. We roepen op tot een staakt-het-vuren, de terugkeer van alle gijzelaars en vrije toegang tot humanitaire hulp in dit gebied Femke Merel van Kooten, voorzitter van NU’91: “Aan het internationale humanitair oorlogsrecht valt niet te tornen: de veiligheid van zorgmedewerkers en burgers moet tijdens een conflict worden gegarandeerd en toegang tot de gezondheidszorg gerespecteerd. Laat zorgverleners veilig hun werk doen.”

Afgelopen oktober sloot ICN zich aan bij haar partners in de World Health Professions Alliance (WHPA) om sterk te staan in de veroordeling van de bombardementen en vernietiging van medische faciliteiten. Momenteel staat ICN in contact met verpleegkundigen in Israël en Palestina en biedt financiële steun via diens Nationale Verplegingsverenigingen. ICN ontvangt voortdurend meldingen van verwondingen en sterfgevallen van verpleegkundigen en andere gezondheidswerkers in het conflictgebied. Om de bescherming van gezondheidszorg in gewapende conflicten en andere noodsituaties te bevorderen, heeft ICN de Safeguarding Health in Conflict Coalition mede opgericht. Met ditzelfde doel voor ogen werkt ICN nauw samen met het Internationale Rode Kruis (ICRC) en andere partnerorganisaties aan het initiatief Health Care in Danger.

In deze volledige update lees je meer over de werkzaamheden van ICN voor Israël en Palestina. Je leest hier ook hoe ICN ondersteuning biedt aan Oekraïne, Myanmar, Afghanistan en andere ramp- en conflictgebieden.

Bericht delen: