Home / Nieuws / ICN: Tekort aan zorgprofessionals is wereldwijde noodsituatie

ICN: “Tekort aan zorgprofessionals is wereldwijde noodsituatie”

NU’91 is als enige Nederlandse beroepsorganisatie voor zorgprofessionals aangesloten bij de ICN, de internationale organisatie voor verpleegkundigen. In een nieuw rapport stelt ICN dat het wereldwijde tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden benaderd moet worden als een wereldwijde noodsituatie op gezondheidsgebied.

Tol

Het verpleegkundige personeel is volgens ICN ernstig beschadigd door de trauma’s van de pandemie. Zo geeft veertig tot tachtig procent van de verpleegkundigen wereldwijd aan symptomen van psychische nood te hebben ervaren. De intentie van verpleegkundigen om te vertrekken, is gestegen met twintig procent of meer. Het rapport onderbouwt wederom wat sinds het begin van de pandemie is gezegd: ‘verpleegkundigen stonden in de frontlinie, en vaak in de vuurlinie, en dat heeft zijn tol geëist’.

Investeren

De stress, burn-outs en stakingen van verplegend personeel zijn symptomen van deze noodsituatie. Daarom moeten die dringend bij de bron worden aangepakt. Dat betekent dat er geïnvesteerd moet worden in voldoende én goede verpleegkundige professionals. Investeringen in goede salarissen en ondersteuning van verpleegkundigen zijn hierin essentieel. Ook moet er met grote investeringen van overheden worden gewerkt aan verjonging van het vak. In de Zorg op Zwart campagne pleit NU’91 daarom voor het kwijtschelden van het collegegeld van zorgopleidingen.

Bericht delen: