Home / Nieuws / Kleurcodes vakantielanden: wat betekenen ze?

Kleurcodes vakantielanden: wat betekenen ze?

Bij NU’91 komen veel vragen binnen over vakanties en het afreizen naar landen in het buitenland. Sommige werkgevers hebben aangegeven dat als je vast komt te zitten vanwege de coronamaatregelen je het risico loopt om op je salaris te worden gekort. Mag dit zomaar? En wat betekenen de kleurcodes van de vakantielanden? We zetten het voor je op een rij. 

Kleurcodes vakantielanden op een rij

Allereerst de codes op een rij. Bij code rood worden alle reizen door de Rijksoverheid afgeraden. Eveneens wordt ontraden om naar landen te reizen die code oranje hebben, behalve als het echt noodzakelijk is. Vakantiereizen vallen hier niet onder en worden daarom afgeraden. Ga je toch, dan is het dringende advies van de Rijksoverheid om bij terugkomst in Nederland meteen twee weken in quarantaine te gaan. Naar gebieden met code geel kun je op vakantie, maar blijf je waakzaam, aldus de Rijksoverheid. De situatie kan immers plotseling veranderen.

Thuis in quarantaine

Als je er als werknemer bewust voor kiest om op vakantie te gaan naar een land waar code rood of oranje geldt, weet je dat van je verwacht wordt dat je na terugkeer in quarantaine moet. Behalve als je thuis kunt werken, betekent dit dat je je werk niet kunt doen. Omdat je dit op voorhand weet, kan gesteld worden dat de oorzaak dat je je arbeid niet verricht in jouw risicosfeer ligt. Dit zou dan kunnen betekenen dat je tijdens de periode van quarantaine geen recht op loon hebt als je je werk niet kunt doen.

Afreizen naar code geel

In de meeste Europese landen geldt op dit moment echter een geel reisadvies. Omdat reizen naar die landen niet wordt ontraden, zal een verandering van de situatie –  waardoor de werknemer tijdens de vakantie of na terugkeer toch in quarantaine moet – waarschijnlijk niet in de risicosfeer van de werknemer vallen. Dat betekent dus dat je werkgever je dient door te betalen gedurende deze periode. Let op: dit kan anders liggen als er al signalen waren dat code geel zou kunnen wijzigen in oranje.

Stel werkgever op de hoogte

Indien je als werknemer niet kunt terugkeren naar Nederland is het van belang dat je je werkgever hiervan direct op de hoogte stelt. Wanneer je wel kunt terugkeren maar in quarantaine moet, doe je er verstandig aan om je schriftelijk beschikbaar te stellen voor werk.

Bericht delen: