Home / Nieuws / NU’91 doet oproep aan kabinet om advies ACVZ niet over te nemen

NU’91 doet oproep aan kabinet om advies ACVZ niet over te nemen

30 september 2022 – NU’91 roept het kabinet en de Kamer op om het advies van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) niet over te nemen. Het ACVZ stelt in een rapport dat het kabinet zich intensief moet gaan bemoeien met het aantrekken van arbeidsmigranten van buiten de EU. “Dat staat haaks op de adviezen die wij hebben gegeven tijdens overleg met VWS”, aldus Stella Salden, voorzitter NU’91.

Volgens het ACVZ gaat het met name om de inzet van arbeidsmigranten in de langdurige zorg, zoals in verpleeghuizen. Daarnaast stelt de commissie dat andere maatregelen, zoals betere arbeidsvoorwaarden, onvoldoende zijn om de tekorten op te lossen. Volgens NU’91 is dat een onterechte conclusie.

Geen investeringen in verpleegkundigen en verzorgenden

Salden: “Dit kabinet kiest er bewust voor om de salarisachterstanden niet weg te werken. Uit verschillende rapporten blijkt dat een passend salaris, het verminderen van de regeldruk en administratie, betere doorgroeimogelijkheden en meer zeggenschap bijdragen aan behoud van zorgprofessionals. Toch wordt er te weinig gekeken naar wat écht nodig is om nieuwe zorgprofessionals te werven en onze huidige verpleegkundigen en verzorgenden te behouden. Door zorgprofessionals uit andere landen te werven, ga je voorbij aan het daadwerkelijke probleem.”

Problemen andere landen vergroten

Bovendien is de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden bang dat op deze manier de personeelsproblemen worden verlegd. Salden: “Wij zijn als de Nederlandse beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden aangesloten bij ICN, de internationale vertegenwoordiger van meer dan 28 miljoen verpleegkundigen. Zij geven aan dat het tekort aan zorgprofessionals wereldwijd een probleem is. We kunnen het niet maken om mensen uit de voorgestelde landen weg te kopen met als gevolg dat de problemen daar nog groter worden. We dienen onze verantwoordelijkheid te nemen. Daar hoort solidariteit met de andere landen ook bij.”

Bericht delen: