Home / Nieuws / NU’91 geeft tips om actie te voeren in de ziekenhuizen

NU’91 geeft tips om actie te voeren in de ziekenhuizen

Nu de werkgevers niet tegemoet zijn gekomen aan het ultimatum, is het tijd voor actie! De afgelopen tijd hebben we gemerkt dat de actiebereidheid ontzettend hoog is onder onze leden. In veel ziekenhuizen is al actiegevoerd met posters, spandoeken en het aanbieden van petities. Er hebben zelfs al een aantal demonstraties plaatsgevonden. In dit bericht laten we je zien welke acties je met je actiecomité op kunt zetten en waar je op moet letten.

Spandoeken, posters en pamfletten

Met fysieke actiematerialen kun je je boodschap duidelijk overbrengen. Spandoeken kun je natuurlijk ophangen in je instelling. Daarnaast kunnen ze ook kracht bij zetten tijdens andere acties. Zorg ervoor dat de teksten actueel zijn, dit zorgt voor een sterke boodschap.

Let erop dat je alles netjes achterlaat. Laat bijvoorbeeld geen resten achter van posters die je hebt opgehangen in je ziekenhuis. Ook als je in het openbaar actievoert, mag er niets op de openbare weg achterblijven.

Een petitie starten

Met een petitie kun je laten zien hoeveel mensen achter de boodschap van jouw actiecomité staan. Je kunt eenvoudig een petitie aanmaken via internet. Bedenk van te voren goed aan wie en wanneer je de petitie aan wilt bieden. Om veel handtekeningen op te halen, kun je pamfletten en social media inzetten.

Een demonstratieve actie/ vergadering

Eenvoudig gezegd, houdt deze actievorm in dat je een actievergadering met collega’s en je werkgever organiseert. Tijdens deze vergadering behandel je de huidige stand van zaken en is er ruimte om gezamenlijk plannen te maken en uit te werken. Zorg ervoor dat je de vergadering goed voorbereidt, zodat je overzichtelijk kunt vergaderen. Het is erg sterk als je afsluit met een verklaring of persbericht. Als lid van NU’91 kun je een medewerker of kaderlid van NU’91 uitnodigen ter ondersteuning. Geef dit wel tijdig aan via actie@nu91.nl

Demonstratie

Tijdens een demonstratie ga je de openbare weg op om actie te voeren. Informeer de politie in de gemeente over de demonstratie. Vooral de locatie of route is belangrijk om aan te geven. Net als bij een petitie wil je voor een demonstratie zo veel mogelijk mensen bereiken. Het is dus aan te raden om social media en/of pamfletten te gebruiken om de demonstratie onder de aandacht te brengen. Je kunt een demonstratie heel goed combineren met het aanbieden van een petitie, een werkonderbreking of zondagsdienst.

Werkonderbreking

Met een werkonderbreking leg je de dagelijkse werkzaamheden voor een x-aantal uur neer, met uitzondering van spoed. Tijdens een werkonderbreking kun je andere acties uitvoeren of voorbereiden. Ook bij deze actie is het erg belangrijk dat je je actie aanzegt, zodat je juridisch beschermd bent door NU’91 en de andere bonden. Een werkonderbreking duurt minimaal een half uur en mag maximaal vier uur duren. Deelnemers aan de werkonderbreking dienen zich te laten registeren door het actiecomité.

Opnames/ intakestop

Tijdens deze actie stel je een top in het aantal opnames, of kies je voor een totale intakestop. Spoedgevallen worden wel altijd opgenomen. Zeg deze actie ook zeker aan bij NU’91 en de andere bonden. Het zet kracht bij als je op de gesloten bedden posters neerlegt. Je laat dan immers zien waarom de bedden leeg zijn. Hoe meer opnames je ziekenhuis heeft per dag, hoe hoger de impact is. Het is aan te raden om deze actie een week tot enkele weken uit te voeren, afhankelijk van het aantal opnames.

Zondagsdienst

Tijdens een zondagsdienst worden uitsluitend werkzaamheden uitgevoerd die op een zondag plaatsvinden. Let op! Deze actie mag slechts één keer per vier weken worden uitgevoerd. Op dit moment zijn de plannen voor een collectieve zondagsdienst in volle gang. We informeren je hier later verder over.

Staking

Bij een staking legt een groot deel van het personeel haar werk neer. De minimale bezetting die over moet blijven, is gelijk aan de nachtdienstbezetting. Zelf een staking opzetten is juridisch te riskant.

Meer weten?

Via deze link kun je het actieboek van NU’91 downloaden. Hier lees je alles over actievoeren en het aanzeggen van acties.

Bericht delen: