Home / Nieuws / NU’91: ‘Gesprekken over inflatiecorrectie vvt hervat’

NU’91: ‘Gesprekken over inflatiecorrectie vvt hervat’

19 april 2023 – NU’91 en de andere bonden gaan begin juni opnieuw in overleg met werkgevers ActiZ en Zorgthuisnl over een inflatiecorrectie voor zorgprofessionals in de verpleeg- en verzorgingstehuizen en thuiszorg (vvt). Eerder liepen verkennende gesprekken hierover op niets uit. Hoewel de cao voor de vvt nog tot eind van het jaar loopt, is een salarisverhoging volgens NU’91 nu al keihard nodig.

Stella Salden, voorzitter van NU’91: “Het water staat de meeste zorgprofessionals aan de lippen. Voor veel van hen is het elke maand weer een strijd om hun rekeningen te kunnen betalen. De salariscorrectie is dus geen luxe, maar broodnodig. De nood is hoog, de personeelstekorten lopen ook in deze sector flink op. We zijn blij dat de werkgevers in de vvt zich dat ook lijken te realiseren. ”

Mager resultaat

Tijdens een overleg in maart boden ActiZ en Zorgthuisnl nog een salarisverhoging van 10% voor 2023 en 2024. Dit kwam neer op een correctie van maar 5% per jaar. Salden: “Dat was teleurstellend, want in de huidige economie is dat veel te mager. Voor de cao in de ziekenhuizen ligt momenteel een onderhandelingsresultaat van 15%, dus het eerdere bod van de werkgevers in de vvt vormt dan een schril contrast. Ook zorgprofessionals in de verpleeg- en verzorgingstehuizen en thuiszorg moeten gewoon hun rekeningen kunnen blijven betalen.”

Nieuwe cao

De voorgestelde inflatiecorrectie is niet het enige wat op de agenda staat voor het nieuwe overleg, begin juni. NU’91 peilt binnenkort onder haar leden welke punten nog meer besproken moeten worden. Eind mei volgt dan de pakketuitwisseling en begin juni starten de onderhandelingen tussen NU’91, de andere bonden en de werkgevers. Het streven is om voor 1 juli tot een nieuwe cao voor de vvt te komen.

Zorg op Zwart

Niet alleen in de vvt, maar in álle zorgsectoren is actie nodig. NU’91 zet zich hier met de campagne ‘Zorg op Zwart’ al geruime tijd voor in. Salden: “We willen een toekomstbestendige zorg: dat het een branche wordt én blijft waar professionals elke dag met plezier naar hun werk gaan. Onder meer een inflatiecorrectie, een marktconform salaris, goede arbeidsvoorwaarden en meer zeggenschap maken daar essentieel onderdeel van uit.”

Eén cao

Om gelijkheid te creëren, pleit de beroepsorganisatie daarnaast voor één cao voor alle verpleegkundigen en verzorgenden. Zo kunnen variaties, zoals salarisverschillen, recht worden getrokken. Salden: “Met één gezamenlijke cao, kun je dit soort ongelijkheden en achterstanden pas écht goed aanpakken. Daar blijven we ons als NU’91 voor inzetten.”

Bericht delen: