Home / Nieuws / NU’91 kiest Opinieleider in de Zorg 2022

NU’91 kiest Opinieleider in de Zorg 2022

Om het belang van zeggenschap voor zorgprofessionals te benadrukken, heeft NU’91 de jaarlijkse award voor de Opinieleider in de Zorg in het leven geroepen. Omdat zorgprofessionals het dichtstbij de patiënt staan, weten zij als geen ander wat goede zorg is. Toch wordt hun onmisbare stem nog te weinig gehoord. Saskia van Witzenburg maakt zich al jaren lang hard voor zeggenschap. Ze spant zich niet alleen in voor zichzelf, maar voor alle zorgprofessionals. Daarom is zij verkozen tot de eerste Opinieleider in de Zorg.

De enthousiaste en bevlogen Saskia is verpleegkundige, maar daarnaast onder andere spreker, adviseur, podcastmaker en blogger. Ook is ze betrokken geweest bij het opzetten van VIP2, de voorloper van de VAR (Verpleegkundige Adviesraad). Stella Salden, voorzitter NU’91: “Saskia van Witzenburg laat zien dat je je stem op veel verschillende manieren kunt laten horen. We zien haar als een inspiratie voor alle zorgprofessionals.”

Zorgpassie

Van jongs af aan weet Saskia al dat ze de zorg in wil: “De zorg betekent voor mij van betekenis zijn en ertoe doen vanuit een prachtig vak. In alle kwetsbaarheid mensen mogen helpen om beter te worden of te begeleiden naar een volgende fase in hun ziekteproces.” Inmiddels werkt ze twintig jaar in de zorg en heeft ze veel ervaring opgedaan. Ze begon haar carrière op de oncologie en heeft jarenlang als wijkverpleegkundige gewerkt. Na haar opleiding zorgmanagement heeft ze geholpen om een zieken- en verpleeghuis in Rotterdam op te bouwen. Deze ruime ervaring maakt dat ze weet waar ze over praat.

Voor alle zorgprofessionals

Het is Saskia’s missie dat alle zorgprofessionals zich uit durven te spreken. Niet alleen verpleegkundigen, maar ook verzorgenden en helpenden. Saskia: “Hoe raar is het als wij ons stil blijven houden en accepteren dat er over ons wordt gesproken in plaats van met ons? Wij kennen onze zorgvragers en weten wat ze nodig hebben.” Met haar eigen platform Dit is goede zorg wil ze een podium bieden aan zorgverleners die de dialoog over goede zorg aan willen gaan.

FLOOR

In de december-editie van FLOOR lees je alles over haar soms hobbelige weg naar zeggenschap. Ze vertelt onder andere hoe ze door heeft kunnen dringen tot de ‘mannen in pakken’ van het bestuur, maar ook tot haar collega’s. Saskia: “We hebben iedereen keihard nodig en juist de verschillen maken ons zo mooi als mens. Als jij het gevoel hebt dat iets niet klopt, durf het dan uit te spreken naar iemand, ga het delen. Als je bij jezelf stil durft te staan om te kijken, voelen en uitspreken wat jij nodig hebt, kun je met een gerust hart gaan slapen. Want dan heb je er alles aan gedaan om aan te geven wat jij als individu nodig hebt.

In het juryrapport hieronder lees je puntsgewijs waarom Saskia van Witzenburg de winnares van 2022 is geworden. Volgend jaar, op de Dag van de Verpleging, starten de verkiezingen voor de Opinieleider in de Zorg 2023.

Juryrapport Opinieleider in de zorg 2022

Bericht delen: