NU’91 over inzet Oekraïense zorgprofessionals in Nederland

Op dit moment wordt op verschillende plekken gesproken over de inzet van zorgprofessionals die gevlucht zijn uit Oekraïne. Volgens ons is het nu allereerst van belang dat zij de ruimte en rust krijgen om in Nederland te settelen. Stella Salden, voorzitter NU’91: “Als zij vervolgens aangeven dat zij willen werken, dan moet dat zeker snel mogelijk worden gemaakt. Maar geef deze groep eerst de tijd om te wennen. Zij hebben huis en haard verlaten en vaak veel traumatische dingen meegemaakt.” 

Taalbarrière 

Het is volgens ons bovendien van belang dat er rekening wordt gehouden met de soort zorgsetting waar iemand komt te werken. Niet iedere plek is geschikt i.v.m. taalbarrière. Salden: “Denk aan afdelingen waar ouderen verblijven die in een vergevorderd stadium zitten van hun dementie. Of woning met cliënten met een ernstig verstandelijke beperking. Communicatie wordt dan een stuk lastiger.” 

Eerder standpunt

We blijven achter ons standpunt staan over zorgverleners uit het buitenland. Wij zijn er namelijk geen voorstander van dat zorgprofessionals daar worden ‘weggekaapt’, omdat daardoor de problemen in die landen alleen maar groter worden. In het geval van de zorgprofessionals uit Oekraïne zien wij dat anders. Zij zijn noodgedwongen gevlucht uit hun land en willen werken. Bied ze dan die kans en zorg voor een goede begeleiding.

Bericht delen: