Home / Nieuws / NU’91: ‘Politici moeten nú harde keuzes maken voor de toekomst van de zorg’

NU’91: ‘Politici moeten nú harde keuzes maken voor de toekomst van de zorg’

13 november 2023 – De zorg is opnieuw het ondergeschoven kindje in de politieke partijprogramma’s. Dit terwijl meer dan de helft van de Nederlanders het één van de meest belangrijke onderwerpen voor de komende Tweede Kamerverkiezingen vindt. Volgens beroepsorganisatie NU’91 is het noodzakelijk dat er de komende jaren harde én gedurfde politieke keuzes worden gemaakt om de zorg veilig te stellen. Michel van Erp, woordvoerder van NU’91: “De partijprogramma’s bieden weinig hoop voor de toekomst. Het zijn veel loze beloftes, maar weinig écht concrete plannen.”

Van Erp: “De zorg verkeert al jaren in zwaar weer, mede door alle eerdere politieke bezuinigingen. Dit onderwerp gaat ons als maatschappij allemaal aan. Iedereen heeft wel een oma, partner of andere dierbare die zorg nodig heeft. Met de programma’s die er nu liggen, lijkt het onzeker of er in 2040 überhaupt nog genoeg zorgprofessionals zijn om iedereen te voorzien van kundige zorg. Iedereen ziet de grote problemen zoals personeelstekorten, een stijgende zorgvraag, de vergrijzing en een hoge uitstroom onder zorgprofessionals. Meerdere onafhankelijke rapporten en onderzoeken bevestigen dit. Het lijkt alsof politici dit niet willen of durven in te zien.”

Volgens NU’91 is het een halszaak voor de politiek om loze en vage verkiezingsbeloftes om te zetten in een concreet en constructief beleid. Van Erp: “Durf te investeren in de zorgsector en haar professionals. Maak en houd het beroep aantrekkelijk door onder meer salarisachterstanden weg te werken, de administratieve last blijvend te verminderen, maar ook door verpleegkundigen en verzorgenden meer zeggenschap te geven over hun eigen werk en roosters. Het is nu tijd om de zorg de aandacht te geven die zij al zo lang verdient. De zorg is voor de kiezer duidelijk een belangrijk thema, waarom dan niet voor de politiek?”

Bericht delen: