Home / Nieuws / NU’91 stemt niet in met onderhandelingsresultaat cao kraamzorg

NU’91 stemt niet in met onderhandelingsresultaat cao kraamzorg

NU’91 gaat niet akkoord met het onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao kraamzorg. Volgens de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden is het bod dat er ligt te mager. Voorzitter Stella Salden: “Er is onvoldoende loonsverbetering. Wij kunnen daarom, mede door de hoge inflatie en het forse koopkrachtverlies, niet akkoord gaan met dit resultaat.” 

Er zijn volgens NU’91 meerdere redenen waarom het resultaat niet geaccepteerd wordt. Salden: “Om te beginnen is er geen loonsverhoging over 2021 opgenomen. De looptijd van de nieuwe cao is van januari 2022 tot en met juni 2023. Je mist hierdoor een heel jaar waarin niets is gecompenseerd. De wachtdienstvergoeding zoals is voorgesteld, is te laag. En we missen afspraken over de generatieregeling.” 

Oproep aan werkgevers

Volgens NU’91 zijn de werkgevers nu aan zet. Salden: “Het wordt tijd dat eindelijk eens wordt ingezet op een salaris dat past bij de zwaarte en verantwoordelijkheden van het vak. Zeker gezien de hoge, maandelijkse lasten, waarvan we allemaal weten dat ze de afgelopen tijd enorm zijn toegenomen. Een kraamverzorgende moet aan het einde van de maand ook de hoge energierekening betalen. Wij roepen werkgevers daarom op om het akkoord dat er nu ligt te herzien en aan te passen.” 

Onvrede bij leden

De beroepsorganisatie geeft aan dat er onvrede is onder de leden. De afgelopen maand hadden zij de kans om te reageren op het voorstel. Salden: “Zij geven ook aan dat het bod te laag is. Een enkeling geeft zelfs aan het vak te verlaten als het voorstel niet wordt aangepast. Dat is, zeker in deze tijden van personeelskrapte, een totaal onwenselijke situatie. Het wordt nu tijd voor de juiste waardering.” 

Bericht delen: