Home / Nieuws / NU’91: ‘Tijd om met adviezen van de taskforce aan de slag te gaan’

NU’91: ‘Tijd om met adviezen van de taskforce aan de slag te gaan’

Vandaag wordt het definitieve advies van de Taskforce Ondersteuning optimale inzet zorgverleners aan de minister overhandigd. Deze taskforce werd in het leven geroepen om als zorgsector voorbereid te zijn op een eventuele volgende crisis. Er werd gekeken naar waar het fout ging tijdens de pandemie en hoe zorgpersoneel op een juiste manier kan worden ingezet.

De taskforce bestaat onder andere uit werknemersverenigingen, ervaringsdeskundigen en een klankbordgroep. NU’91 was hierbij betrokken als vertegenwoordiger van de verpleegkundigen, verzorgenden en aanverwante zorgprofessionals. Stella Salden, voorzitter NU’91: “We zijn blij dat we namens de zorgprofessionals de onderwerpen hebben ingebracht waar zij de afgelopen periode tegenaan zijn gelopen. Deze zijn allemaal opgenomen in het rapport. Mede op basis daarvan zijn adviezen opgesteld voor een eventuele volgende crisis. Zodat we op dat moment niet tegen dezelfde problemen aanlopen.”

Sectorbreed werken

De beroepsorganisatie is te spreken over de plannen voor een flexibele inzet van zorgpersoneel, waardoor meer wordt ingespeeld op de wensen en behoeften van zorgprofessionals. Salden: “Het vak moet aantrekkelijker worden. Dat doe je onder andere door een systeem te creëren waarin een zorgprofessional sectorbreed kan werken. Dus niet alleen in het ziekenhuis of in de gehandicaptenzorg, maar juist in alle branches. Een combinatie van functies over de verschillende sectoren heen, zorgt voor meer loopbaanperspectief en meer verdieping van je vak. Een grote belemmering hierin nu is dat er vijf cao’s zijn.” Dat sluit aan bij visie van NU’91 om te komen tot één cao voor verpleegkundigen en verzorgenden, waarbij deze drempels worden weggehaald.

Anesthesiemedewerkers en ok-assistenten

Tot slot is er volgens NU’91 een grote winst behaald als het gaat om de positie van anesthesiemedewerkers en operatieassistenten. Salden: “In de taskforce is besproken hoe deze zorgprofessionals in specialistische beroepen alsnog het verpleegkundig diploma verkrijgen. We adviseren om een passend programma met maatwerk te ontwerpen om alsnog de ontbrekende competenties te behalen. Dit is een belangrijke stap die is gezet. Ons dringend advies is dat de minister dit overneemt.”

Aan de slag

Alle adviezen van de taskforce zijn in dit rapport te lezen. Salden: “Om tot een échte verandering te komen en de adviezen uit het rapport te laten slagen, is er een omslag in het denken nodig. De tijd van alleen praten is voorbij. Het is nu de tijd om er wat mee te gaan doen. Afwachten is geen optie, we moeten daar vandaag mee beginnen.”

Bericht delen: