Home / Nieuws / NU’91 veroordeelt aanval op Oekraïens kinderziekenhuis

NU’91 veroordeelt aanval op Oekraïens kinderziekenhuis

9 juli 2024 – NU’91 is diep geschokt door de raketaanval op een kinderziekenhuis in de Oekraïense hoofdstad Kyiv, waarbij afgelopen maandag doden en gewonden vielen. De beroepsorganisatie doet dan ook een dringende oproep aan de internationale gemeenschap om zich krachtig uit te spreken tegen aanvallen op ziekenhuizen, ambulances en zorgprofessionals.

Femke Merel van Kooten, voorzitter van NU’91: “Aan het internationale humanitair oorlogsrecht valt niet te tornen: de veiligheid van zorgmedewerkers en burgers moet tijdens een conflict worden gegarandeerd en toegang tot de gezondheidszorg gerespecteerd. Het zorgpersoneel in conflictgebieden staat onder immense druk en moet met gevaar voor eigen leven medische hulp verlenen. Velen van hen zijn hierbij al gewond geraakt of zelfs om het leven gekomen. Aanvallen op zorginstellingen zijn niet alleen moreel verwerpelijk, maar ook onacceptabel.”

NU’91 blijft zich, samen met de International Council of Nurses (ICN), wereldwijd inzetten voor de veiligheid en bescherming van zorgprofessionals.  De organisatie roept iedereen op om zich uit te spreken tegen deze oorlogsmisdaad en alle noodzakelijke maatregelen te steunen om zorgverleners en hun patiënten te beschermen.

Bericht delen: