Home / Nieuws / NU’91: ‘Werving buitenlands zorgpersoneel door Haagse ziekenhuizen onbegrijpelijk’

NU’91: ‘Werving buitenlands zorgpersoneel door Haagse ziekenhuizen onbegrijpelijk’

11 mei 2023 – Wél investeren in nieuw buitenlands zorgpersoneel, maar geen geld voor het behoud van de huidige verpleegkundigen, verzorgenden en studenten. NU’91 heeft met stijgende verbazing kennis genomen van de plannen van het HagaZiekenhuis en Haaglanden MC om honderden zorgprofessionals uit India en Zuid-Afrika naar Nederland halen om zo hun personeelstekort op te lossen. De beroepsvereniging staat dan ook niet achter deze wervingsactie.

Scheve investering

Het HagaZiekenhuis en Haaglanden MC hebben aangekondigd om, samen met de gemeente Den Haag, geld vrij te maken voor een poule buitenlandse verpleegkundigen. Voor NU’91 een onbegrijpelijke keuze, omdat dit geld in plaats daarvan juist geïnvesteerd had kunnen worden in het behoud van de zorgprofessionals die er nu al werken. Stella Salden, voorzitter van NU’91: “Juist bij krapte moet er krachtig ingezet worden om het huidige zorgpersoneel te behouden. Dit doe je door de sector weer aantrekkelijk te maken én te houden. Een marktconform salaris en goede arbeidsvoorwaarden zijn daarbij essentieel. In de basis van de zorgsector gaat dat al compleet mis, los dat eerst op.”

Onethisch

Daarnaast is het werven van verpleegkundigen en verzorgenden in arme landen volgens de beroepsvereniging onethisch. Salden: “Het gebeurt steeds vaker dat westerse landen hun eigen tekort aan zorgpersoneel oplossen door professionals uit financieel minder ontwikkelde gebieden te halen. Dit is een groot probleem. Uit onderzoek van de International Council of Nurses (ICN) blijkt namelijk dat de zorgsystemen in deze arme landen ontwricht worden, omdat er simpelweg geen verpleegkundigen of verzorgenden meer overblijven.’’ NU’91 staat, als de Nederlandse vertegenwoordiger van de ICN, dan ook niet achter deze werving door de Haagse ziekenhuizen.

Zelfvoorzienend

Ondanks het grote tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden in ons land, is werven van buitenlands personeel volgens de beroepsvereniging dan ook niet dé oplossing. Salden: “Dit lijkt een zogenaamde ‘quick fix’, maar dat is het uiteindelijk niet. Ons tekort mag niet opgelost worden als dit ten koste gaat van de zorg buiten de Europese Unie.” NU’91 deelt dan ook de mening van ICN dat alle landen, met name welvarende, ernaar moeten streven zelfvoorzienend te zijn in het opleiden en behouden van voldoende verpleegkundigen om aan de behoeften van hun bevolking te voldoen. Salden: “Bied zorgprofessionals aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, ontwikkelingsmogelijkheden en een salaris dat recht doet aan de zwaarte en verantwoordelijkheden van het vak. Dat moet de basis zijn.”

Bericht delen: