Home / Nieuws / NU’91 zet de ‘Zorg op Zwart’

NU’91 zet de ‘Zorg op Zwart’

2 maart 2023 – NU’91 zet vanaf donderdagavond 9 maart de ‘Zorg op Zwart’. Een ‘zwarte manifestatie’ met zorgprofessionals op het Utrechtse Stadhuisplein vormt de aftrap van acties in de hele zorgsector. Hiermee vraagt de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden aandacht voor de huidige problemen. Ook wil zij hiermee een duidelijk signaal afgeven richting politiek, werkgevers en de rest van ons land.

Stella Salden, voorzitter van NU’91, vertelt waarom deze actie nodig is: “Een zorginfarct is niet langer meer een dreigend doemscenario, het is op veel plekken al gaande. Er wordt aan alle kanten een hoge werkdruk opgelegd en de lonen stijgen niet mee. Verpleegkundigen en verzorgenden verlaten massaal de zorg. We kunnen niet langer wegkijken voor dit maatschappelijke probleem, de zorg raakt ons allemaal. Het is tijd voor een echte oplossing. Als we zo doorgaan, gaat in de toekomst namelijk daadwerkelijk de zorg op zwart.”

Tijd voor verandering

Daarom is er volgens de beroepsorganisatie verandering nodig. NU en niet pas volgende week, maand of zelfs pas volgend jaar. NU’91 strijdt daarvoor. Voor een marktconform salaris en goede arbeidsvoorwaarden. Voor alle zorgprofessionals in alle sectoren: de gehandicaptenzorg, ggz, vvt, kraamzorg en de ziekenhuizen. Zodat de zorg weer toekomstbestendig wordt. Salden: “We blijven actievoeren tot er verbetering komt. Voor de verpleegkundigen en verzorgenden, maar ook voor Nederland. Het is niet alleen het probleem van de sector zelf, de zorg raakt ons allemaal. En dat doen we samen met de zorgsectoren. Want samen staan we sterker.”

Elke dinsdag zwart

Zorgprofessionals die op 9 maart naar de manifestatie in Utrecht komen, is gevraagd in zwarte kleding te verschijnen. NU’91 roept verpleegkundigen en verzorgenden in alle sectoren daarnaast op om vanaf 14 maart elke dinsdag in het zwart hun werk uit te voeren. Dit kan een zwart T-shirt of sweater zijn. Voor sectoren waar het niet mogelijk is om in het zwart gekleed te gaan, wordt campagnemateriaal beschikbaar gesteld. Meer informatie is te vinden op de speciale actiepagina.

Bericht delen: