Home / Nieuws / Onderhandelaarsresultaat voor gehandicaptenzorg

Onderhandelaarsresultaat voor gehandicaptenzorg

27 juni 2023 – Vanavond is een onderhandelaarsresultaat bereikt tussen NU’91, de andere bonden en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Een van de belangrijkste uitkomsten is een gefaseerde salarisverhoging van 10 procent over 2023 en 2024, bovenop de al eerder afgesproken 3,2 procent. Verder komt er een verdubbeling van de reiskosten, een onregelmatigheidstoeslag over het volledige uurloon en de toevoeging van een protocol voor grensoverschrijdend gedrag in de cao.

long covid

Salaris

Het salaris zal gefaseerd omhoog gaan. In september 2023 volgt de eerste loonstijging van 3 procent, gevolgd door nog eens 3 procent in december. In juni 2024 stijgt het salaris met nog 2 procent en in de laatste maand van datzelfde jaar komt de laatste 2 procent erbij. De loonstijging komt dus bovenop de ruim 3,2 procent die al in de huidige cao was afgesproken. In totaal gaan de zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg er dus 13,2% op vooruit de komende anderhalf jaar.

Reiskosten

Er komt een verdubbeling van de reiskosten. Deze gaat van 8 naar 16 cent per kilometer.

Onregelmatigheidstoeslag

Voortaan zal de onregelmatigheidstoeslag (ort) worden uitgekeerd over het volledige uurloon, ongeacht de schaal. Nu is dit voor een groot deel van de verzorgenden en verpleegkundigen nog niet het geval, omdat er een maximum is gesteld waarover de ort wordt toegekend. Met de nieuwe regeling verdwijnt het maximum, waardoor in veel gevallen de ort hoger uitvalt.

Protocol grensoverschrijdend gedrag

NU’91 maakt zich al lange tijd sterk voor een protocol dat grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer tegen gaat. Femke Merel van Kooten, voorzitter van NU’91: “We zijn blij dat de VGN hierin meegaat. Het is belangrijk dat alle zorgprofessionals tijdens hun werk worden beschermd tegen elke vorm van agressie, intimidatie, discriminatie en/of pesten. Met dit protocol worden hun rechten juridisch verankerd in de cao.” Het protocol grensoverschrijdend gedrag zal naar verwachting per 1 januari 2024 als bijlage worden toegevoegd.

Verdere afspraken

Ook zijn er afspraken gemaakt over een voorrangsregeling voor vaste werknemers bij het inroosteren van de diensten. Verder komt er een onderzoek naar de verbetering van bereikbaarheidsdiensten.

Raadpleging leden

NU’91 zal het onderhandelaarsresultaat binnenkort aan de leden voorleggen. Je kunt het volledige resultaat hier bekijken. Eind juli volgt een terugkoppeling naar de VGN.

Lees hier eerdere berichtgeving terug over de gesprekken met VGN over het salaris.

Bericht delen: