Onderhandelingen cao kraamzorg hervat

Het afgelopen jaar hebben gesprekken over een nieuwe cao voor de kraamzorg niet geleid tot afspraken. Alle betrokken partijen beamen dat er grote problemen zijn in deze branche. Zo bevestigen zij dat de kraamzorg kampt met personeelstekorten, hoge werkdruk en een hoog ziekteverzuim.

Onderhandelingen hervat

De eerste afspraak voor het hervatten van de cao-onderhandeling is inmiddels gepland. Voor NU’91 en haar leden in de kraamzorg moeten bepaalde elementen écht terugkomen in de overleggen en het uiteindelijke cao-akkoord. Als eerste moet het loon omhoog en moet er een betere reiskostenregeling komen. Ten tweede moet er nadrukkelijk gekeken worden naar het terugdringen van de werkdruk. Tot slot moeten zorgprofessionals in de kraamzorg meer zeggenschap krijgen in de organisatie én over hun eigen werk.

Extra middelen

Het kabinet heeft extra geld ter beschikking gesteld om de salarisachterstand van de middengroepen in de primaire sector te verkleinen. Voor de kraamzorg komt hierdoor 1,13% meer loonruimte in FWG 30 t/m 55. NU’91 ziet erop toe dat deze extra middelen ook voor de loonsverhoging worden gebruikt. Deze loonruimte vanuit het kabinet is een goed begin, maar daar stopt de onderhandeling niet.

Bericht delen: