Home / Nieuws / ‘Onjuiste volgorde vaccineren uiterst zorgelijk’

‘Onjuiste volgorde vaccineren uiterst zorgelijk’

NU’91 maakt zich zorgen over de huidige gang van zaken rondom de onjuiste volgorde van vaccineren. Door onzorgvuldigheid van werkgevers zijn ook personen in niet-cruciale functies al gevaccineerd. Hierdoor moeten zorgprofessionals die direct patiëntencontact hebben nog langer wachten tot zij aan de beurt zijn. Dit vinden we een uiterst zorgelijke en onwenselijke situatie.

Onjuist volgorde vaccineren

Vorige week werd al bekend dat de eerste vaccins volledig zijn ingepland. Hierdoor kunnen momenteel niet alle zorgprofessionals uit de verpleeghuizen een afspraak inplannen voor het eerste vaccin. Tegelijkertijd hoorde we de afgelopen dagen van leden dat in sommige organisaties ook medewerkers die niet direct in contact staan met de patiënt al wel zijn gevaccineerd. Voorzitter Stella Salden: “Sommige werkgevers hebben de brief voor het vaccineren naar alle medewerkers gestuurd. We begrijpen dat de nood overal hoog is. Maar de afspraak is dat zorgpersoneel in de primaire zorg voorrang krijgt.” 

Maak juiste selectie

De komende tijd staan er nog veel afspraken ingepland. De kans is zeer aannemelijk dat daartussen ook mensen zitten die nog niet bij de geplande eerste groep horen. We pleiten er dan ook voor dat deze afspraken worden nagelopen. Zodat alleen de zorgprofessionals met direct patiëntencontact worden gevaccineerd. “De druk op de zorg is genadeloos hoog. Dat zien we in de ziekenhuizen, maar ook in de andere sectoren zoals de gehandicaptenzorg. Het vaccin kan eraan bijdragen dat die druk afneemt. Laten we er daarom voor zorgen dat het vaccin dus aan de juiste personen wordt gegeven.” De beroepsorganisatie heeft de oproep ook neergelegd bij coronaminister Hugo de Jonge.

Bericht delen: