Home / Nieuws / Reactie NU’91 op CBS-cijfers werkplezier in de zorg

Reactie NU’91 op CBS-cijfers werkplezier in de zorg

26 juli 2023 – Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat werknemers in de zorg- en welzijnssector over het algemeen tevreden en enthousiast zijn over hun werk. NU’91 is blij met deze uitkomst, maar tegelijkertijd ook kritisch. Voorzitter Femke Merel van Kooten: “Zorgprofessionals vormen bij uitstek dé groep die het werk met passie en liefde uitvoert. Dat betekent niet dat we geen oog moeten hebben voor de problemen in deze sector.”

In de enquête is naar meerdere aspecten van werkplezier gevraagd. Het gaat over hoe tevreden men over het algemeen met het werk is, of men het werk inhoudelijk leuk vindt en of men enthousiast is over het werk. Hierop wordt grotendeels positief gereageerd. Van
Kooten: “Het is goed om te horen dat er zoveel werkplezier wordt ervaren. Echter lijkt het nu alsof er niets aan de hand is in deze sector. We zijn benieuwd of er ook is gevraagd naar de belangrijke randvoorwaarden die het werk aantrekkelijk maken. Denk aan een passend salaris, voldoende doorgroeimogelijkheden, inspraak in eigen roosters of genoeg zeggenschap.”

Mooiste vak

Volgens Van Kooten zorgt juist het feit dat die aspecten op veel plekken nu niet op orde zijn ervoor dat zorgprofessionals het vak verlaten. “Vorig jaar verlieten 155.000 mensen de zorg. Dat was een recordaantal. De laatste twee jaren is de uitstroom gegroeid met 32,7%, terwijl er in 2032 een tekort is van 137.000 zorgprofessionals. De situatie is dus op z’n zachtst gezegd zorgelijk. Verzorgenden en verpleegkundigen vinden hun vak in essentie het mooiste dat er is. Maar doordat die randvoorwaarden vaak niet op orde zijn, verlaten zij
alsnog – met pijn in het hart – de zorg. Het is belangrijk dat we het werkplezier en enthousiasme blijven toejuichen, maar dat er tegelijkertijd ook wordt ingezet op het oplossen van deze problemen. Dit om verdere uitstroom te verminderen en de instroom te bevorderen.”

Bericht delen: