Home / Nieuws / Reactie NU’91 op cijfers CBS: ‘Investeren in zorgprofessionals blijft noodzaak’

Reactie NU’91 op cijfers CBS: ‘Investeren in zorgprofessionals blijft noodzaak’

22 augustus 2023 – In de sector zorg en welzijn zijn er opnieuw meer werknemers bij gekomen, ondanks een grotere uitstroom. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de periode tussen het eerste kwartaal van 2022 en het eerste kwartaal van dit jaar. In totaal kwamen er volgens het CBS in een jaar tijd 21.000 medewerkers in de gehele sector bij.

Daarnaast komt naar voren dat het aantal werknemers over langere periode nog steeds stabiel verder toeneemt. Dit is volgens het CBS sinds 2016 het geval. Hoewel NU’91 voorzichtig blij is met deze stijgende trend, blijft het personeelstekort in de zorg een groot probleem. De uitstroom is op zijn hoogste punt in het laatste decennium en blijft stabiel hoog, maar neemt ook nog steeds niet af. Sterker nog: de vraag naar zorg groeit harder dan de groei in medewerkers.

Blijven investeren

Femke Merel van Kooten, voorzitter NU’91: “Het tekort aan zorgprofessionals is nijpend. Er verlaten nog te veel mensen het vak. Het is mooi dat we nieuwe medewerkers weten aan te trekken. Als we ze niet behouden, is het de investering echter niet waard. We moeten als maatschappij daarom in deze groep blijven investeren om te zorgen dat ze blijven. Dit begint met een passend salaris, goede arbeidsvoorwaarden en meer zeggenschap. Alleen zo kunnen we het Nederlandse zorgstelstel toekomstbestendig en aantrekkelijk maken én houden. We blijven ons daar als beroepsorganisatie iedere dag voor inzetten.”

Bericht delen: