Home / Nieuws / Reactie NU’91 op het tweede rapport van de onderzoeksraad

Reactie NU’91 op het tweede rapport van de onderzoeksraad 

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft het tweede rapport gepubliceerd dat gaat over de Nederlandse aanpak van de coronacrisis. Volgens NU’91 bevestigt het rapport de knelpunten waar zorgprofessionals tijdens de pandemie tegenaan liepen. Stella Salden, voorzitter NU’91: “Het is nu vooral belangrijk dat de lessen die hieruit zijn geleerd ook daadwerkelijk worden toegepast.”

Uit het rapport blijkt onder andere dat de vaccinatiestrategie in het begin vaak werd bijgesteld. Salden: “We hebben vrijwel meteen opgeroepen om verpleegkundigen en verzorgenden in de directe zorg ook voorrang te geven. Tenslotte liepen zij groot risico en moesten zij de kwetsbare groepen beschermen.” 

Zelf vaccineren

Een ander punt dat naar voren komt, is dat niet goed werd nagedacht over wie uiteindelijk de vaccinaties moest zetten. Salden: “Dat kwam in eerste instantie bij huisartsen te liggen. Wij hebben aangegeven dat zorgprofessionals prima zelf die vaccinaties konden zetten. Dat heeft onnodige vertraging opgeleverd waardoor verzorgenden en verpleegkundigen onnodig extra risico hebben gelopen.” 

Zorgprofessionals aan het woord

Volgens NU’91 is het van belang dat er wordt geleerd van de fouten die zijn gemaakt. Salden: “Met daarbij als belangrijkste aandachtspunt: laat zorgprofessionals meedenken over de strategie. Zij weten als geen ander hoe zij op een veilige en professionele manier de juiste zorg moeten verlenen.” 

Bericht delen: