Home / Nieuws / Reactie NU’91 op kabinetsplannen: ‘Investering in zorgprofessionals blijft uit’

Reactie NU’91 op kabinetsplannen: ‘Investering in zorgprofessionals blijft uit’

19 september 2023 – In de troonrede werd vandaag gesproken over gelijkheid, bestaanszekerheid en het bieden van perspectief aan mensen. De zorg lijkt echter niet in dat rijtje van prioriteiten te passen. Femke Merel van Kooten, voorzitter NU’91: “De zorgsector bleef opnieuw onderbelicht tijdens Prinsjesdag. Er is dringend aandacht nodig voor de uitdagingen waar de zorg mee te maken heeft.”

Volgens NU’91 is de zorgbegroting niet ingericht op degenen die uiteindelijk de zorg moeten leveren: de professionals zelf. Volgens Van Kooten is deze daarom niet toekomstbestendig. “Het is iedere dag alle hens aan dek voor zorgprofessionals, maar de kabinetsplannen laten die urgentie volstrekt niet zien. De regering investeert bewust niet in het aantrekken van nieuwe verpleegkundigen en verzorgenden. Het zegt wel in te zetten op het behoud van de huidige beroepsgroep, maar dat blijkt uit niets. Een concreet beleid om de problemen daadwerkelijk aan te pakken ontbreekt. Nu al wachten mensen onnodig lang op geschikte zorg. Patiënten kunnen bijvoorbeeld niet terecht in een verpleeghuis of hospice door lange wachtlijsten. Thuiszorgorganisaties stellen steeds vaker een cliëntenstop in. Of operaties worden eindeloos uitgesteld door gebrek aan professionals. Het kabinet sluit haar ogen voor de grote problemen en heeft zich al neergelegd bij de situatie.”

Mantelzorgers

Het kabinet pleit voor verbeterde samenwerking en kennisoverdracht tussen mantelzorgers en professionele zorgverleners. NU’91 deelt de waardering voor mantelzorgers, maar benadrukt dat het schuiven met taken en verantwoordelijkheden van de mantelzorger niet mag leiden tot een verminderde investering in professionals. Van Kooten legt uit: “Zorgprofessionals volgen een jarenlange studie om hun vak te mogen beoefenen. Je kunt en mag niet alles bij mantelzorgers neerleggen. Het is van cruciaal belang dat er een juiste balans wordt gevonden, zodat de kwaliteit van de zorg gewaarborgd blijft.”

Tijd voor investering

NU’91 roept politieke partijen op om de zorg hoog op de politieke agenda te plaatsen de komende verkiezingen. Er moet volgens de beroepsorganisatie ingezet worden op het behoud en het werven van zorgprofessionals. Bovendien moet de regering zorgen voor de benodigde financiële middelen en erkenning om de kwaliteit van zorg in Nederland te waarborgen en te verbeteren.

Bericht delen: