Home / Nieuws / Statement Oekraïne

Statement Oekraïne 

NU’91 spreekt steun en solidariteit uit richting de collega’s in Oekraïne. Een groot deel van de zorgprofessionals moet daar op dit moment onder de moeilijkste omstandigheden hun werk doen en komt daardoor voor grote dilemma’s te staan. Daarbij is zelfs de eigen veiligheid niet gegarandeerd. 

De beelden vanuit een ziekenhuis in Dnipro, Oost-Oekraïne, zijn ons niet ontgaan. Hier hebben verpleegkundigen, vanwege de raketaanvallen, in schuilkelders een geïmproviseerde NICU opgezet voor pasgeboren baby’s. Het laat zien onder wat voor erbarmelijke omstandigheden zij hun werk moeten doen. Tegelijkertijd toont het de kracht en slagvaardigheid van deze beroepsgroep. Het geeft weer hoe verpleegkundigen in staat zijn om zich zelfs nu, in tijden van oorlog, in te zetten voor anderen. 

Tegelijkertijd maken wij ons grote zorgen om de veiligheid. De bescherming van zorgprofessionals is van het grootste belang. Aanvallen op zorginstellingen zijn volstrekt onacceptabel en gaan voorbij aan alle internationale verdragen. NU’91 veroordeelt deze aanvallen. Zorgverleners moeten ondanks alles hun werkzaamheden in de zorg op een veilige manier kunnen doen. We gaan daarom met de vertegenwoordigers van verpleegkundigen in Oekraïne bekijken welke mogelijkheden er zijn om hulp te kunnen geven.

Ook internationaal heeft NU’91 de aanvallen veroordeeld via de International Council of Nurses (ICN) waar NU’91 lid van is. 

Bericht delen: