Home / Nieuws / Teleurstelling onder zorgprofessionals door coalitieakkoord is groot

Teleurstelling onder zorgprofessionals door coalitieakkoord is groot

Onder een overgroot deel van de zorgprofessionals heerst teleurstelling nadat het nieuwe coalitieakkoord bekend is gemaakt. Dat blijkt uit een peiling van NU’91 die werd gehouden onder ruim 2200 zorgprofessionals. Van de respondenten geeft 79% aan door dit akkoord geen vertrouwen te hebben in de toekomst. Slechts 5% geeft aan wel hoopvol te zijn. 

Niet gezien

Volgens de beroepsorganisatie is de gemene deler die overheerst: het gevoel van teleurstelling. “Zorgprofessionals geven aan dat zij zich door dit akkoord niet gezien en gehoord voelen. Volgens veel verpleegkundigen en verzorgenden zou de pandemie juist nog duidelijker gemaakt hebben dat investeringen in deze sector nodig zijn. Omdat de hele samenleving eronder lijdt. Dat daarover amper iets te lezen is, steekt ze heel erg en zorgt voor een gebrek aan waardering.”

Zorgverlaters

Dat in het akkoord geen enkele keer over verpleegkundigen en verzorgenden wordt gesproken, zorgt naast teleurstelling ook voor verdriet en boosheid. Uit de peiling blijkt zelfs dat een deel hierdoor aangeeft (eerder) te willen stoppen. Of zelfs het vak al heeft verlaten. De beroepsorganisatie noemt het een gemiste kans om in dit akkoord voorbij te gaan aan de sector die al zo lang onder druk staat. “Investeringen zijn nu noodzakelijker dan ooit. Om huidige zorgmedewerkers te behouden, nieuwe professionals te werven en bovendien deze sector duurzaam draaiende te houden. Dat kan niet door weg te kijken van de grote problemen die er zijn.”

Bericht delen: