Home / Nieuws / Ultimatum voor NVZ

Ultimatum voor NVZ

14 februari 2023 – NU’91 en de andere vakbonden hebben vandaag een ultimatum gestuurd aan de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Hierin zijn een aantal cao-eisen opgesteld, waaraan de werkgeverskoepel tegemoet moet komen. Gebeurt dit niet, dan zijn stakingen in de ziekenhuizen onvermijdelijk. De NVZ heeft tot 21 februari 12.00 uur om dit te voorkomen. Dan loopt het ultimatum namelijk af.

Eisen

In het ultimatum eisen de bonden onder meer een loonsverhoging van 10% over 12 maanden, met een bodem van € 100. NU’91 bestuurder Stella Salden: ‘In een economie waarin zorgprofessionals nu al vaak moeite hebben om financieel de eindjes aan elkaar te knopen, is het eindbod van de NVZ onacceptabel. De verwachte inflatie is namelijk hoger dan wat door de NVZ op tafel is gelegd. Daarnaast zijn de huidige loonachterstanden nog niet eens weggewerkt.’
Verdere speerpunten in het ultimatum zijn onregelmatigheidsdiensten en reiskostenvergoeding voor het openbaar vervoer.

Acties

Als de NVZ niet tegemoetkomt aan de eisen, gaat een groot deel van het ziekenhuispersoneel over tot acties. Stakingen lijken dan ook onafwendbaar. De actiebereidheid onder zorgprofessionals lijkt groot te zijn.
Ook een zondagsdienst is een reëel middel voor de bonden. Dat betekent dat er op een doordeweekse dag gewerkt wordt alsof het zondag is. Spoedzorg gaat te allen tijde door, zodat de patiëntveiligheid niet in het geding komt. De exacte datum van deze zondagsdienst wordt op een later tijdstip bekend gemaakt.

De bonden trekken samen op in hun strijd voor een betere cao. Lees hier het volledige persbericht.

We houden je natuurlijk op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over de cao ziekenhuizen.

Bericht delen: