Home / Nieuws / Ultimatumbrief verstuurd na verlopen Cao UMC

Ultimatumbrief verstuurd na verlopen Cao UMC

NU’91 heeft, samen met andere bonden, een ultimatumbrief gestuurd naar de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Met deze brief geven de bonden werkgevers nog een laatste kans om met een eerlijk cao-aanbod te komen. Dit nadat op 24 juni de onderhandelingen over een nieuwe Cao UMC vastliepen. De NFU geeft namelijk aan dat er geen ruimte is om extra geld te investeren in deze branche.

Druk opvoeren door ultimatumbrief

Met de brief voeren de bonden de druk op bij de NFU. Stella Salden, voorzitter NU’91: “Uit de onderhandelingen bleek dat er geen loonsverhoging mogelijk is voor verpleegkundige en verzorgende beroepen die geen onregelmatige diensten draaien of die nog niet aan het einde van de loonschaal zitten. Treurig om te zien dat, uitgerekend na de afgelopen periode, niet wordt geïnvesteerd in deze groep. Het is voor ons van belang dat er zicht komt op een betere positie voor zorgprofessionals in de umc’s. En dat het vak aantrekkelijker wordt gemaakt.”

Aanpassen basissalaris

Daarnaast is er volgens de beroepsorganisatie meer nodig. Zo is een – bij de verantwoordelijkheden – passende verhoging van het basissalaris van belang om de verschillen ten opzichte van de marktsectoren op te heffen. Stella Salden: “In het advies Aan de slag voor de zorg van de Sociaal Economische Raad (SER) is een onderzoeksrapport opgenomen waaruit blijkt dat de zorgsectoren wezenlijk achterlopen ten opzichte van de marktsectoren. Het onderzoek is mede door de NFU geïnitieerd. Dit rapport moet daarom door de NFU worden opgevolgd. Dit door de achterstand, die er vooral binnen de groepen van verpleegkundigen is, in te halen en het vak weer financieel aantrekkelijk te maken.”

Acties

De werkgevers hebben tot 6 september om met een tegenvoorstel te komen. Gebeurt dit niet, dan voelen NU’91 en andere bonden zich genoodzaakt om acties te voeren. Stella Salden: “Goede arbeidsvoorwaarden, betere salarissen en echte investeringen zijn nu noodzakelijker dan ooit. Het is tijd dat de NFU dat inziet en nu komt met een passend tegenvoorstel. Doen ze dat niet, dan sluiten wij acties in het najaar niet uit.”

Bericht delen: