Home / Nieuws / Update tweede onderhandelingsronde cao umc

Update tweede onderhandelingsronde cao umc

19 oktober 2023 – Vandaag zaten NU’91, de andere bonden en werkgevers opnieuw om de tafel voor onderhandelingen met betrekking tot de cao umc. Onderwerp van gesprek was dit keer het generatie- en vitaliteitsbeleid. In dit bericht geven we een update over de laatste stand van zaken.  

Vak aantrekkelijk houden 
Zeggenschap, invloed en plezier in het werk van de zorgprofessionals moeten vergroot worden. Daar zijn de bonden het over eens. Inzet was vandaag dan ook om hier voor alle leeftijdscategorieën afspraken over te maken met de werkgevers. Meer eigen regie, flexibiliteit met betrekking tot werktijden en verlof. Maar ook ondersteuning om te blijven ontwikkelen en zogenaamde ‘ontzie-maatregelen’ om de werkdruk aan te kunnen tot de pensioendatum. Deze regelingen dragen allemaal bij om het werken in de zorg aantrekkelijk te maken én te houden. NU’91 heeft in het overleg ervoor gepleit de verbeteringen uit het onderzoek naar generatieregelingen -die in de vorige cao-periode zijn afgesproken- uit te voeren.

Speerpunten rond het generatie- en vitaliteitsbeleid 
NU’91 heeft haar leden gevraagd welke punten zij belangrijk vinden voor de nieuwe onderhandelingen. Op basis daarvan is de inzet opgesteld. Op het gebied van het generatie- en vitaliteitsbeleid willen we het volgende:

  • Zorgprofessionals in vast dienstverband moeten bij de invulling van roosters en diensten de eerste keuze krijgen;
  • De vergoedingen voor de bereikbaarheids- en aanwezigheidsdiensten moeten verbeterd worden;
  • 40 uur minder jaaruren voor zorgmedewerkers die in onregelmatige diensten werken;
  • Een generatiebeleid met een 80-90-100 regeling die in alle umc’s geldt.

Volgende bijeenkomst 
Op vrijdag 3 november vindt de derde onderhandelingsronde plaats. We praten dan verder over vitaliteit, maar ook over de roosters en werktijden. Uiteraard houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Heb je voor die tijd nog vragen? Neem dan, als je lid bent, contact op met één van onze cao-onderhandelaren:

Mark Froklage
m.froklage@nu91.nl

Michel Rog
m.rog@nu91.nl

Lees hier de volledige inzetbrief terug.

Bericht delen: