Home / Nieuws / Update vierde onderhandelingsronde cao umc

Update vierde onderhandelingsronde cao umc

13 november 2023 – Vandaag vond voor de vierde keer een overleg plaats over de cao umc tussen NU’91, de andere bonden en werkgevers. Belangrijke onderwerpen waren opleiding en ontwikkeling, het salaris en de reiskostenvergoeding. In dit bericht praten we je bij over de punten die zijn meegenomen en wat NU’91 hierin heeft voorgesteld.

Opleiding en ontwikkeling

NU’91 heeft een voorstel gedaan voor een individueel opleidingsbudget van 1500 euro. Er wordt overwogen om niet opgebruikte bedragen te verrekenen met het salaris van december.

Veiligheid

Veiligheid staat voor NU’91 centraal in deze onderhandelingen. Duidelijke afspraken over rechten, verplichte protocollen en een onafhankelijke geschillencommissie zijn voorgesteld. Dit betekent ook de aanstelling van een externe vertrouwenspersoon en het niet langer vermelden van namen in openbaar beschikbare dossiers. Niet-naleving kan resulteren in boetes.

Reiskosten

Voor woon-werkverkeer is voorgesteld om een kilometervergoeding te hanteren tot de maximale onbelaste reiskostenvergoeding. De kosten voor het openbaar vervoer voor woon-werkverkeer wil NU’91 ook volledig vergoed krijgen. Daarnaast willen wij dat er geen parkeerkosten in rekening gebracht worden. Voor dienstreizen is voorgesteld om de vergoeding te verhogen naar 40 cent per kilometer.

Salaris

Het voorstel is een verhoging die ten minste de inflatie dekt. Daarnaast hebben we voorgesteld om, op basis van de update van het AWVN-rapport, loonachterstanden te vergelijken met inspanningen en eventuele verschillen in te lopen. Binnen een termijn van vier jaar zou het mogelijk moeten zijn om het maximum van de loonschaal te bereiken, waarbij grotere stappen en maximaal vier periodieken zijn voorgesteld.

De werkgevers hebben vandaag aangegeven in de volgende onderhandelingsronde met een integraal cao-bod te komen, inclusief een loonbod.

Vragen?

Heb je nog vragen? Neem dan, als je lid bent, contact op met één van onze cao-onderhandelaren:
Mark Froklage: m.froklage@nu91.nl
Michel Rog: m.rog@nu91.nl

Bericht delen: