Home / Nieuws / ‘Vaccineer zorgmedewerkers ziekenhuizen zo snel mogelijk’

‘Vaccineer zorgmedewerkers ziekenhuizen zo snel mogelijk’

Een groot deel van de verpleegkundigen en verzorgenden in de ziekenhuizen wacht met spoed op het coronavaccin. In december werd besloten dat alle medewerkers in de acute zorg van de ziekenhuizen met voorrang werden gevaccineerd. Dat is destijds ook gebeurd, maar de medewerkers in de reguliere zorg zijn toen niet meegenomen. Nu de besmettingen snel toenemen, wordt de acute zorg ook weer opgeschaald. Met als gevolg dat ongevaccineerde zorgprofessionals uit de reguliere zorg bijspringen op de ic’s en in de COVID-zorg. NU’91 doet dan ook een dringende oproep: vaccineer zorgmedewerkers in de ziekenhuizen zo snel mogelijk.

Zorgelijke situatie

Dat zorgprofessionals ongevaccineerd bijspringen zorgt voor veel onrust en frustraties onder zorgmedewerkers. Bovendien is het volgens NU’91 een uiterst zorgelijke situatie. Stella Salden, voorzitter NU’91: “We zien dat het ziekteverzuim fors toeneemt. Zorgmedewerkers vallen uit, omdat zij zelf besmet zijn, maar ook omdat ze na een jaar werken onder deze omstandigheden moe en opgebrand zijn. Willen we onze zorgprofessionals op de been houden, dan is een snelle mogelijkheid om te vaccineren van groot belang. Het biedt meer bescherming. Bovendien zorgt het ervoor dat zij niet voortdurend ongerust hoeven te zijn om zelf besmet te raken.”

Tijd voor actie

Volgens NU’91 is er geen tijd te verliezen en moet demissionair coronaminister Hugo de Jonge direct in actie komen om alle zorgmedewerkers in de ziekenhuizen voorrang te geven. In het huidige vaccinatieschema is deze groep pas in mei aan de beurt. “De grootste piek in de ziekenhuizen wordt eind april verwacht. Op de ic’s kunnen we te weinig bedden inzetten, simpelweg omdat er onvoldoende personeel is. Als we niet zorgen dat snel iedereen wordt gevaccineerd die dat wil, zitten we met nog minder zorgmedewerkers. We hebben geen tijd te verliezen. Dit is van groot maatschappelijk belang.”

Bericht delen: