Home / Nieuws / ‘Richtlijn beschermende middelen moet verruimd worden’

‘Richtlijn beschermende middelen moet verruimd worden’

De regel dat beschermende middelen niet preventief nodig zijn als je 1,5 meter afstand houdt, moet voor zorgprofessionals verdwijnen. Dat stelt NU’91. Die richtlijn is volgens ons volstrekt onhaalbaar voor zorgprofessionals. “Zorg verleen je niet op 1,5 meter afstand.”

Thuiszorg onveilig

Met name in de thuiszorg voelt men zich onveilig omdat daar de beschermende middelen niet preventief mogen worden ingezet, terwijl daar wel behoefte aan is. Zeker vanwege het feit dat zij op een dag in contact komen met de vele patiënten en hun naasten. Uit eerder onderzoek van NU’91 kwam tevens naar voren dat een groot deel van de zorgmedewerkers aangeeft dat de middelen er niet zijn of dat de voorraad bij een uitbraak te beperkt is.

Beschermende middelen voor iedere zorgprofessional

Stella Salden, voorzitter NU’91: “Alle zorgprofessionals moeten over voldoende beschermende middelen kunnen beschikken. Daarvoor moeten de richtlijnen voor het gebruiken van beschermende middelen worden verruimd. Er moeten duidelijke en heldere afspraken komen die vastgesteld zijn op basis van veiligheid voor de zorgprofessionals. In een eerder stadium hebben we de inspectie verzocht om vanuit dit oogpunt naar de bestaande richtlijnen te kijken.”

Onvrede over richtlijn beschermende middelen RIVM

NU’91 ziet dat in toenemende mate onvrede ontstaat over de RIVM-richtlijnen en het afschalen van de protocollen op basis van beschikbaarheid. Zo wordt er in de richtlijnen gezegd dat een halterschort ook voldoet als de beschermende schorten met PE-coating en lange mouwen op zijn. Dergelijke aanpassingen zijn volstrekt onacceptabel en zorgen ervoor dat de veiligheid van zorgprofessionals in het geding komt.

Bericht delen: