Home / Nieuws / Werkgevers kunnen subsidie aanvragen om zorgprofessionals met long covid langer in dienst te houden

Werkgevers kunnen subsidie aanvragen om zorgprofessionals met long covid langer in dienst te houden

Vanaf vandaag kunnen werkgevers, die zorgmedewerkers met long covid in dienst hebben, een ondersteunende subsidie aanvragen. Het doel daarvan is dat deze groep zorgprofessionals niet zonder werk komt te zitten. Vooral voor zorgmedewerkers die tussen maart en december 2020 ziek zijn geworden, is dit een belangrijke stap.

coronacrisis

Minister Helder van Langdurige Zorg heeft deze subsidieregeling op touw gezet. De subsidieregeling biedt een gedeeltelijke kostendekking voor werkgevers om hun personeel met long covid aan te houden. Helder: “Zorgpersoneel verdient onze steun om langer te kunnen werken aan hun herstel en re-integratie.”

Wettelijke verplichting

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om langdurig zieke medewerkers twee jaar door te betalen. Ben je ziek en genees je niet in die twee jaar? Dan is de kans groot dat je uit dienst moet treden en een arbeidsongeschiktheidsuitkering moet aanvragen. Dat is dus nu precies het geval voor mensen die tijdens de coronagolf in 2020 ziek werden. Om te voorkomen dat zij een uitkering aan moeten vragen, kan de werkgever vanaf vandaag een subsidie aanvragen. Bij toekenning van de subsidie wordt van de werkgever verwacht dat hij deze medewerkers minimaal zes maanden en maximaal een jaar langer doorbetaalt en in dienst houdt.

Wat vindt NU’91?

Volgens NU’91 biedt deze subsidie zeker ruimte voor zorgprofessionals die long covid hebben. Maar dat maakt natuurlijk niet goed dat veel zorgprofessionals dit hebben opgelopen door slechte, onvoldoende of geen beschermingsmiddelen in zorginstellingen. Wij blijven in gesprek met de overheid om zorgprofessionals met long covid op een passende manier te ondersteunen. Het is nu aan de ondernemingsraden om erop toe te zien dat werkgevers deze subsidie daadwerkelijk inzetten voor de zorgmedewerkers die hier recht op hebben.

Bericht delen: