Home / Nieuws / Verpleegkundigen en verzorgenden bepalen zelf of beschermende middelen noodzakelijk zijn

Verpleegkundigen en verzorgenden bepalen zelf of beschermende middelen noodzakelijk zijn

Iedere verpleegkundige en verzorgende moet kunnen beschikken over beschermende middelen. Deze mogen worden ingezet als hij of zij dit zelf noodzakelijk acht. Financiën mogen hierin voor werkgevers geen belemmering zijn en de minister ziet toe op naleving hiervan. Deze punten werden toegezegd tijdens een overleg dat NU’91 had met minister Van Rijn.

Geen zorg op anderhalve meter

De beroepsorganisatie is hier blij mee. Vooral het feit dat verpleegkundigen en verzorgenden zelf – vanuit hun professie – mogen inschatten of de inzet van deze middelen noodzakelijk is, kan rekenen op waardering. Stella Salden, voorzitter van NU’91: “We hebben al eerder aangegeven dat zorg verlenen op anderhalve meter afstand niet haalbaar is. Door deze maatregelen wordt dit erkend en wordt ook duidelijk zichtbaar dat onze zorgprofessionals prima in staat zijn om zelf dit soort beslissingen te kunnen nemen. Daarover moeten niet langer nog discussies worden gevoerd.”

Beschermende middelen noodzakelijk en op voorraad

Daarnaast is afgesproken dat NU’91 en de andere bonden betrokken worden bij de uitwerking van het feit dat alle verpleegkundigen en verzorgenden kunnen beschikken over de middelen. Echter blijft het volgens de beroepsorganisatie wel zaak dat de middelen er daadwerkelijk moeten zijn en dat ook de voorraad voor de komende tijd op orde is. Steeds meer andere sectoren gaan hier beslag op leggen, maar dit mag nooit ten koste gaan van de zorg.

Bericht delen: