Home / Nieuws / Verzuim onder zorgprofessionals is ongekend hoog

Ziekteverzuim onder zorgprofessionals is ongekend hoog

Verzuimdatabedrijf Vernet constateert dat het verzuim onder zorgprofessionals explosief is gestegen. In het eerste kwartaal van 2022 was het ziekteverzuim 9,83%. Dat is een toename van 30% in een jaar tijd. Wat NU’91 al had voorzien, is nu daadwerkelijk terug te zien in de cijfers. De coronaperiode eist steeds meer zijn tol. Nu niets doen is daarom geen optie.

Afgelopen zomer presenteerde NU’91 zeven punten voor een duurzaam herstel in de zorg. Deze ongekend hoge verzuimcijfers maken dit herstelplan actueler dan ooit. We vragen in dit plan onder andere aandacht voor fysiek herstel van zorgprofessionals na deze ongekend heftige periode. Maar ook voor mentaal herstel is ruimte nodig en moet waar nodig de juiste zorg worden geboden. Het allerbelangrijkste is dat er goed gekeken wordt naar wat de individuele zorgprofessional nodig heeft.

Het tij keren

Alleen door deze punten serieus op te pakken kunnen we op termijn het tij keren. Het verzuim van 9,83% betekent dat er dagelijks 95.000 werknemers niet konden werken. In deze cijfers zijn kort- en langdurig zieken meegenomen. Werknemers die in quarantaine zaten of de uitslag van een coronatest afwachtten, zijn geen onderdeel van deze cijfers. NU’91 maakt zich vooral zorgen over de toename van langdurig zieken, die veelal uitvallen door de hoge werkdruk. Als we hier niets aan doen, blijft de neerwaartse spiraal zich voortzetten. Iedere extra ziekmelding zorgt immers voor een stijging van de werkdruk voor de overblijvende collega’s.

Bericht delen: