Home / Nieuws / Zondagsdienst in ziekenhuizen op 16 maart

Zondagsdienst in ziekenhuizen op 16 maart

2 maart 2023 – Op donderdag 16 maart zal een groot deel van de verpleegkundigen en verzorgenden in de algemene ziekenhuizen 24 uur lang hun werk deels of helemaal neerleggen. Zij draaien dan een zogeheten zondagsdienst. Dit is een reactie op het afwijzen van het ultimatum door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) op 21 februari. 

Tijdens de gezamenlijke zondagsdienst van NU’91 en de andere bonden zal in principe alleen de spoedzorg in de algemene ziekenhuizen doorgaan. NU’91 voorzitter en bestuurder Stella Salden: “De verpleegkundigen en verzorgenden zijn de fundering van de ziekenhuizen. Zonder hen is er geen zorg mogelijk en dat raakt ons uiteindelijk als maatschappij allemaal. Met deze zondagsdienst laten we als beroepsgroep zien hoe onmisbaar we zijn.”

Grote actielust 

Meer dan zestig ziekenhuizen doen mee aan de actie. Sommige ziekenhuizen zijn bijna volledig dicht. In het Brabantse Amphia Ziekenhuis doen tachtig van de honderd afdelingen mee. Naar benadering nemen een paar duizend ziekenhuismedewerkers deel aan de zondagsdienst. Alle verpleegafdelingen hebben zich hier aangesloten. Naast de zondagsdienst wordt er ook een protestmars gehouden bij het Amphia. In de Noordwest Ziekenhuisgroep doen meer dan veertig afdelingen mee. Op vier locaties worden verspreid over de dag demonstratieve bijeenkomsten gehouden.

Inzet acties

Met deze actie willen we voor de nieuwe cao ziekenhuizen een loonsverhoging van 10% in 12 maanden met een bodem van honderd euro afdwingen bij de NVZ. Daarnaast eisen we onder andere een betere reiskostenvergoeding. Als deze actie niets oplevert, volgen er mogelijk meer stakingen in de algemene ziekenhuizen.

Bericht delen: